Slovenija 12.3.2018 10:17

Valerie Wolf Gang z instalacijo kot alternativo dnevnim TV vsebinam

Ljubljana, 12. marca - V Kinu Šiška bodo ob 19. uri odprli samostojno razstavo mlade režiserke in videastke Valerie Wolf Gang. Z instalacijo Resničnostni šov: projekt vivarij po napovedih organizatorjev ponuja alternativo popreprostenim, komercialnim, ponižujočim in neinteligentnim TV vsebinam, ki jih srečujemo dnevno.

Nova Gorica. Režiserka in videastka Valerie Wolf Gang. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Režiserka in videastka Valerie Wolf Gang.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Gledalec je vabljen pred TV sprejemnik, ki ponuja mirno, zabavno in sproščujočo alternativo današnjim TV vsebinam, polnim brezsramnih oglaševalskih kampanj in popreprostenih programov. Znotraj posameznega ekrana se namesto tekmovalcev resničnostnih šovov tokrat skrivajo rastline, ki oblikujejo miniaturno pokrajino, ki gledalca v naslanjaču sprošča in prinaša pravi košček narave v udobje domače dnevne sobe ali razstavnega prostora.

Umetnica skupek živih organizmov obravnava kot video posnetek, v katerem išče kompozicije, barve, teksture in posledično občutke. Zelo počasen posnetek, ki živi znotraj TV ekrana, spremlja tudi zvočna slika, ki oriše unikatno zgodbo, ki posameznega gledalca premakne v humoren, sproščen, a kritičen svet umetničine ustvarjalnosti.

Postavitev sodi v niz razstavnih projektov v zgornjem preddverju Kina Šiška, ki ga vsako leto pripravlja kurator ali kuratorka mlajše generacije. Tokratnega je zasnovala Tia Čiček.

Kot so zapisali v Kinu Šiška, bosta po koncu razstave dve instalaciji naprodaj, s čimer lahko postaneta del zbirke odkupne družbe, umetniško delo pa lahko spremeni svet zunaj razstavnih prostorov s finančno podporo dobrodelni organizaciji, ki dnevno pomaga najšibkejšim članom družbe.

Valerie Wolf Gang, rojena leta 1990, je leta 2015 magistrirala iz Filma in sodobnih umetniških praks na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici, tekom študija pa se je izpopolnjevala tako na Češkem na znani filmski akademiji Famu kot na Portugalskem. Za seboj ima umetniške rezidence v ZDA, Singapurju, Avstriji, Srbiji, na Nizozemskem, Kitajskem in drugod. Svoje delo je predstavljala na večjih skupinskih in samostojnih razstavah v tujini ter doma, zanj pa je prejela tudi številne nominacije in nagrade.

"Svoje na prvi pogled humorne instalacije nadgrajuje z eksplicitno in izostreno družbeno kritiko našega časa in dogajanja. Večplasten intermedijski jezik, ki ga je umetnica izoblikovala skozi leta ustvarjanja, služi ne samo kot opomin vsakdanjemu kritičnemu mišljenju, temveč prostor "visoke umetnosti" spreminja v distopično okolje, ki se sodobni družbi približuje/oddaljuje s posameznikovo izkušnjo," so še zapisali ob razstavi.

Trenutno deluje v Ljubljani in predava na Univerzi v Novi Gorici ter vodi delavnice filmske vzgoje in sodobnih umetniških praks v sodelovanju z različnimi neodvisnimi organizacijami doma in v tujini.