Svet 14.3.2018 5:00

V Benetkah bodo odprli prvi muzej, posvečen Casanovi

Benetke, 14. marca - V Benetkah bodo 220 let po smrti odprli muzej, posvečen italijanskemu avanturistu in pisatelju Giacomu Casanovi. Muzej Casanove in izkušnje, kot so ga poimenovali, bo domoval v Palači Pesaro Papafava ob Velikem kanalu. Po zamisli podjetnika Carla Luigija Parodija ga bodo odprli 2. aprila, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V svet Casanove (1725-1798), ki je bil dobrodošel gost številnih dvorov in je stkal vezi z mnogimi znanimi osebnostmi, kot so bili gospa Pompadour, Voltaire in Mozart, bo muzej vabil z inovativnimi tehnologijami, multimedijskimi instalacijami in scenskimi elementi. Benečan, ki ga danes poznamo kot osvajalca številnih ženskih src, je bil tudi pravnik, pisatelj, matematik, izumitelj in filozof.

Muzej bo obiskovalce vrnil v Benetke v 18. stoletju. Šest dvoran bo namenjenih pustolovcu z različnih vidikov njegove osebnosti. Virtualni Casanova bo pripovedoval o njegovem življenju in izkušnjah ter obiskovalca pospremil k odkrivanju njegovega sveta, potovanj in zabavnih dogodivščin. Pri tem ne bo v ospredju le njegova naklonjenost erotiki, temveč tudi njegovi spomini, ujeti v knjigi Zgodba mojega življenja, ki veljajo za pomemben zgodovinski vir o življenju v 18. stoletju, še poroča APA.