Svet 13.3.2018 12:16

V Trstu pred premiero Shakespearove Ukročene trmoglavke

Trst, 13. marca - V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu bodo v petek premierno uprizorili komedijo Ukročena trmoglavka Williama Shakespeara. Zgodba o ženski, o položaju tistih, ki se ne podrejajo konvencijam, predvsem pa o ljubezni bo gledalce pospremila v pomladanski del letošnje sezone. Režiral jo je Juš A. Zidar.

Besedilo iz druge polovice 16. stoletja pripoveduje zgodbo o Katarini, ki je zaradi nenavadno ostrega in agresivnega značaja nihče ne snubi. Mlad plemič Petruccio pa se odloči, da jo bo poskušal ukrotiti. Njegova robatost najde pravo pot do "vzgojnih" načrtov, ki naj bi spremenili neukrotljivo žensko v ubogljivo ženo.

Kot so sporočili iz SSG, je Shakespeare ustvaril lik, ki s svojim uporom odpira vprašanje položaja žensk tako pred stoletji kot tudi danes, čeprav obstajajo različne teorije glede avtorjevega mnenja. Na eni strani komedija prikazuje znane in še vedno obstoječe mehanizme za ohranjanje družbenega "reda", v katerem je samoumevna prevlada moških nad neenakopravnimi ženskami, tako pri očetu Battisti, ki je po takratnih običajih dejansko "oddal" svoji hčeri "najboljšemu kupcu", kot tudi pri Petrucciu, ki si zastavi cilj ukrotitve, ker Katarinino obnašanje ne odgovarja družbenim standardom.

Nova uprizoritev SSG izpostavlja "trmoglavke" kot nosilke progresivne družbene misli, ne glede na spol. Kot je zapisala dramaturginja Eva Kraševec v gledališkem listu, je "moč klasične komedije v tem, da v marsičem presega zgodovinski okvir, v katerega je postavljena, in omogoča, da se v njeno osnovno strukturo umešča nov razmislek. Trmoglavka v svojem bistvu predstavlja paradigmo drugačnosti, neuklonljivosti in neprilagojenosti. Drugačnost pa v sodobnem svetu povzroča velik strah. In če je v današnjem času potrebno karkoli ukrotiti, je to prav strah pred drugačnostjo."

Režiser je poleg feminističnega tolmačenja besedila postavil v ospredje predvsem enakopravnost in ljubezen. Tako Katarina kot Petruccio se v njegovem branju obnašata "neuravnovešeno" predvsem zaradi negotovosti in strahu, ki jo daje ljubezen, in posledično želje, da bi nas drugi sprejeli take kot smo. Oba sta zato trmoglava, oba neukročena, ljubezen pa je odgovor na njune komične prepire.

Izvirno besedilo so v sodobnejše pripovedi in dialoge prelili sami ustvarjalci predstave. Vlogi prepirljivih zaljubljencev bosta odigrala gostja Iva Babić in Tadej Pišek. Zasedbo, v kateri večina igralcev nastopa v več vlogah, sestavljajo še Vladimir Jurc, Tina Gunzek, nov član umetniškega jedra SSG Jernej Čampelj, tržaški gost Ilija Ota ter Andrej Rismond.

Priredba je nastala na podlagi prevoda Milana Jesiha. Scenografijo je podpisala Petra Veber, kostumi so delo Mateje Fajt, avtor izvirne glasbe je Jurij Alič.

Abonmajska premiera bo v petek, 16. marca, v veliki dvorani SSG. Do 8. aprila se bodo vrstile ponovitve v Trstu, dan kasneje bo na sporedu goriška ponovitev. Vse predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi.