Slovenija 14.3.2018 10:24

Razstava fotografov časnika Dnevnik v Mali galeriji CD

Ljubljana, 14. marca - V Mali galeriji Cankarjevega doma (CD) bodo drevi odprli razstavo fotografov časnika Dnevnik. Pod naslovom To, kar so videli bo združila fotografije Luke Cjuhe, Jake Gasarja, Matjaža Rušta in Bojana Velikonje. Vsak med njimi ima zelo poseben fotografski jezik, ki so ga izbrusili na svojih dolgoletnih profesionalnih poteh.

Ljubljana. Fotograf, fotoreporter, fotoaparat. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Fotograf, fotoreporter, fotoaparat.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je ob razstavi zapisala novinarka in fotografinja Meta Krese, četverici fotografov uspe tudi na najbolj bledih dogodkih preseči ustaljene fotografije, ki bi jih prinašali na uredništvo, če bi bila fotografija samo njihova služba.

Objave v časopisu so skupno delo, pri katerem fotografi, pisci, oblikovalci, uredniki, založniki in še kdo ustvarjalno razlagajo in tolmačijo kaos dogodkov, tako da bralci dobijo v roke izdelke, ki jim nekaj povedo. Zadnja leta se žal vse prevečkrat kreativna skupina krči, temu primerni so rezultati, bralcev je upravičeno vse manj. Zanimivo je opazovati, kako Cjuha, Gasar, Rušt in Velikonja ostajajo v igri. Še več. Ne pustijo si vzeti prostora: če jim ga zmanjka doma, se razširijo v tujino. Kakovosti se ne odpovedo, je poudarila.

In če zakonitosti dela pri časopisu zahtevajo, da imajo zadnjo izbiro pri objavi fotografij novinarji, uredniki, založniki in mogoče še kdo, imajo na pričujoči razstavi zadnjo besedo fotografi. Sami so se odločili, katere fotografije med še vedno posnetimi ob dogodkih, ki so jih spremljali za svoj časopis, želijo izpostaviti.

Njihove fotografije potrjujejo, da je sreča v fotoreporterstvu pomembna, ampak tudi izmuzljiva tisti hip, ko fotograf ne ve, kaj želi povedati. Razstavljavci so spretni v izbiranju trenutkov. Tako vešče podajajo dolge zgodbe velikokrat z eno samo fotografijo.

Kot je še zapisala Meta Krese, je projekt v Mali galeriji CD skupen, a pripovedi so individualne, so njihov osebni glas. Pri izboru ni prevladovala estetika. Zgodba je odločila.

Cjuha, Gasar, Rušt in najstarejši med njimi Velikonja, trenutno tudi urednik fotografije oziroma vodja fotooddelka pri Dnevniku, so uveljavljeni fotoreporterji z zanimivimi biografijami, ki obsegajo vrsto samostojnih in skupinskih razstav, objav v domačih in tujih publikacijah ter niz priznanj in nagrad za njihova fotografska dela. Njihove fotografije izražajo popolno zavezo, ki so jo kot fotografi sklenili z novinarstvom tisti hip, ko so se udinjali fotoreporterstvu.

Razstava bo na ogled do 6. maja.