Svet 15.3.2018 6:00

EnKnapGroup z Zasledovalci sreče na festivalu v Hongkongu

Hongkong, 15. marca - Sodobnoplesna skupina EnKnapGroup, ki nadaljuje gostovanja po ZDA, Evropi in Aziji, se trenutno mudi v Hongkongu. Na tamkajšnjem 46. festivalu umetnosti (Hong Kong Arts Festival) gostuje s predstavo Zasledovalci sreče. Skupina je z njo prvič nastopila v sredo, nastopila pa bo še danes in v petek.

Ljubljana. Umetnik in ustanovitelj Zavoda EnKnap Iztok Kovač. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetnik in ustanovitelj Zavoda EnKnap Iztok Kovač.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Predstava Zasledovalci sreče je nastala z vabilom umetniškega vodje skupine Iztoka Kovača mednarodno priznanima umetnikoma Pavolu Liški in Kelly Copper, ustanoviteljema newyorške skupine Nature Theater of Oklahoma. V leto dni trajajočem delu s plesalci EnKnapGroup sta ustvarila osebnoizpovedno delo, ki se giblje na meji med gledališčem, plesom in performansom.

Hongkonški festival, ki je prvič potekal leta 1973, je eden večjih mednarodnih festivalov umetnosti na Kitajskem, ki bogati kulturno življenje mesta s predstavitvijo vodilnih domačih in mednarodnih umetnikov v vseh žanrih uprizoritvenih umetnosti, poleg tega ponuja raznovrstne izobraževalne dogodke.

Kot so sporočili iz zavoda EN-KNAP, gre za najuspešnejši in najdaljši mednarodni niz gostovanj skupine EnKnapGroup in hkrati za enega največjih dosežkov na področju sodobnega plesa v Sloveniji. Skupina je na tujih odrih in festivalih od New Yorka do Hongkonga samo letos gostovala že enajstkrat.

Izjemen preboj na mednarodna prizorišča pa se je zgodil ravno v sezoni, v kateri zavod EN-KNAP beleži 25 let od svoje ustanovitve ter deset let odkar ustvarja skupina EnKnapGroup.

Ob vrnitvi iz Hongkonga zato v zavodu EN-KNAP pripravljajo praznovanje ob jubilejni sezoni, ki bo potekalo med 9. in 13. aprilom, ko se bodo na različnih prizoriščih po Ljubljani publiki predstavili bivši sodelavci zavoda EN-KNAP iz različnih koncev sveta. Vrhunec pa bo doseglo 10. aprila, ko bodo plesalci EnKnapGroup premierno uprizorili najnovejšo produkcijo - predstavo Mračna zveza v koreografiji Josefa Nadja.

S predstavo Zasledovalci sreče pa bo skupina v maju gostovala v Milanu, junija v Atenah, avgusta v Zürichu in decembra v Frankfurtu.