Slovenija 15.3.2018 12:00

Revija Idiot zaradi prekinitve sofinanciranja pred ukinitvijo

Ljubljana, 15. marca - Revija Idiot, ki od leta 2009 najmanj dvakrat letno združuje tako neuveljavljene in prezrte kot bolj uveljavljene literarne glasove, v obdobju 2018-2019 ni bila sprejeta v sofinanciranje Javne agencije za knjigo RS (Jak). S tem se je publikacija, kot so sporočili iz istoimenskega društva, ki jo izdaja, znašla pred ukinitvijo.

Društvo je naslednje številke revije prijavilo na razpis Jaka za sofinanciranje revij, komisija pa je ukinitev sofinanciranja argumentirala s tremi točkami: da nima ažurirane spletne strani, da ima prešibko distribucijo in da se stvari lotevajo improvizacijsko, je za STA pojasnila članica uredništva Nina Dragičević.

"Prvi dve točki seveda razumemo kot smiseln ugovor, saj je resnično treba izboljšati spletno stran, a to nikakor ne more biti razlog za popolno ukinitev revije, ker se s tem popolnoma izgubi celoten literarni prostor," meni Nina Dragičević.

Za revijo so z razpisa Jaka običajno prejeli od 2000 do 6000 evrov, z ukinitvijo sofinanciranja pa zdaj naslednje številke ne bo. "Ne more je biti, kar nas to potiska v situacijo, da bi morali delati stvari na način naredi sam," je pojasnila članica uredništva. Po njenih besedah so namreč v reviji vedno objavljali prispevke, ki so bili honorirani, čeprav ni šlo za velike honorarje. Plačani so bili tudi prevajalci: "To pa nas zdaj potiska v situacijo, da bodisi ne delamo nič ali da delamo zastonj."

Na odločitev Jaka se je društvo pritožilo, a odgovora še ni. "Vse, kar lahko na tej točki naredimo, je, da obvestimo javnost o tem še enem primeru ukinjanja sredstev res uveljavljenih revij ali kakršnihkoli publikacij. Predstavljati si je treba, da gre tu za cele generacije ljudi. Da bi se kaj takega ponovno zagnalo, bi trajalo ogromno časa," je še poudarila Nina Dragičević.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se sicer zavedajo, da se soočamo s sistemskimi rezi v kulturi, ki onemogočajo delovanje in razcvet številnim alternativnim formacijam na vseh umetniških platformah. Kljub temu pa so prepričani, da bi prenehanje revije Idiot "izjemno prispevalo k ukinitvi raznolikosti literarne scene, pluralizma poetik, uredniških politik in eksperimentalnih praks".

Konceptualno zasnovana revija od leta 2009 odpira prostor neuveljavljenim avtorjem in prevajalcem, tako domačim kot tujim, pa tudi bolj uveljavljenim in tistim, ki so bili v zgodovini kljub umetniški pomembnosti prezrti. Jak jo je začel sofinancirati leta 2011. Doslej je izšlo 21 številk, med njimi tudi nekaj dvojezičnih.

V njej je bilo, kot še piše v sporočilu, "predstavljeno vse tisto, česar glavni tok ni sprejel odprtih rok", s tem pa je pripomogla k raznolikosti literature v slovenskem prostoru. Svoje prispevke so objavila številna literarna imena, uredništvo pa so vseskozi sestavljali vidnejši in aktivnejši literarni ustvarjalci mlajše generacije, ki "kot avtorji in teoretiki zasledujejo in raziskujejo raznovrstne eksperimentalne in kritiške pristope, posredno ali neposredno razkrivajo inherentno političnost literature ter med drugim jezikovnih strategij in formacij kot oblike upora".