Svet 16.3.2018 5:00

V Los Angelesu položili temeljni kamen za muzej Georgea Lucasa

Los Angeles, 16. marca - V Los Angelesu so položili temeljni kamen za Muzej umetnosti pripovedi, ki ga za svojo obsežno zbirko gradi ustvarjalec filmske franšize Vojna zvezd, ameriški režiser in producent George Lucas. Gradnja muzeja, ki ga je načrtoval kitajski arhitekt Ma Yansong, naj bi bila zaključena konec leta 2021.

Singapur, Singapur. Ameriški režiser in producent George Lucas. Foto: Xinhua/STA

Singapur, Singapur.
Ameriški režiser in producent George Lucas.
Foto: Xinhua/STA

Na slovesnosti v sredo so poleg Lucasa sodelovali njegova soproga Mellody Hobson, režiserja Steven Spielberg in Francis Ford Coppola ter losangeleški župan Eric Garcetti, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Lucasa so že v mladosti pritegnile slike, risbe in stripi, pozneje se je začel zanimati tudi za digitalno umetnost. Zbral je številna dela, v njegovi zbirki pa so poleg številnih predmetov, povezanih s filmsko umetnostjo, tudi slike Edgarja Degasa, Pierra-Augustea Renoirja in Normana Rockwella.

Lucas je sicer sprva načrtoval gradnjo svojega muzeja v San Francisu, ko pa so mestne oblasti zavrnile lokacijo v bližini mostu Golden Gate, je načrt opustil. Nato je muzej želel zgraditi v Chicagu, a je načrt zaradi nasprotovanja skupine okoljevarstvenikov opustil. Odločitev, da bo muzej gradil v Los Angelesu, je sporočil januarja lani.

Muzej bo stal južno od središča mesta, v bližini univerze Južne Kalifornije, ki jo je Lucas obiskoval in na njej diplomiral iz filmskih umetnosti.