Na hitro prelistano 17.3.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 17. marca - Mladinska knjiga je izdala knjigo Vsi mi otroci iz Hrupnega Astrid Lindgren in priročnik Vedno lačni? avtorja Davida Ludwiga. Pri založbi Litera je izšel roman Nelle Larsen z naslovom Prehajanje, pri založbi Miš pa mladinski roman Janje Vidmar Elvis Škirc, genialni štor.

Ljubljana. Roman Prehajanje avtorice Nelle Larsen. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Prehajanje avtorice Nelle Larsen.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinska knjiga Elvis Škorc, genialni štor avtorice Janje Vidmar. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinska knjiga Elvis Škorc, genialni štor avtorice Janje Vidmar.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Vedno lačni? s programom za zdavo prehranjevanje avtorja Davida Ludwiga. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Vedno lačni? s programom za zdavo prehranjevanje avtorja Davida Ludwiga.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinska knjiga Vsi mi otroci iz Hrupnega pisateljice Astrid Lindgren. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinska knjiga Vsi mi otroci iz Hrupnega pisateljice Astrid Lindgren.
Foto: STA

VSI MI OTROCI IZ HRUPNEGA - POPOLN OTROŠKI SVET

V Hrupni vasi so tri kmetije in tam s starši in gospodinjami živi šest otrok. Vse dneve se igrajo in veselijo. Čudovito se jim zdi ležati na senu, se preoblačiti, hoditi v šolo - še posebej zabavno je na poti tja in nazaj. Toda ko eden od prijateljev dobi psa, se prava pustolovščina šele začne, so vsebino knjige povzeli pri založbi.

Astrid Lindgren je s priljubljeno zgodbo o otrocih iz Hrupnega, po kateri je nastal tudi film, ustvarila popoln otroški svet, ki se bralcev dotakne s preprostostjo, modrostjo, človečnostjo in žlahtnim humorjem. Knjiga je v izvirniku izšla pred 71 leti, za slovenski prevod pa je zdaj poskrbela Nada Grošelj. Knjigo bogatijo ilustracije Ingrid Vang Nyman.

VEDNO LAČNI - PROGRAM ZA ZDRAVJE, KI ZMANJŠA HREPENENJE PO HRANI

David Ludwig, ena redkih strokovnih avtoritet na področju raziskovanja debelosti, v knjigi Vedno lačni? razkrinkava bistveni vzrok za pridobivanje teže - občutek večne lakote.

Če uživamo manj kalorij, začasno shujšamo, toda telo se upre z lakoto in upočasnjeno presnovo. In kilogrami se vrnejo. Če pa jemo bolje - uživamo več kakovostnih maščob ter beljakovin in manj močno predelanih ogljikovih hidratov, reprogramiramo maščobne celice, da shranjujejo manj kalorij. Ta knjiga natančno pojasnjuje zmote o maščobah in prinaša program, s katerim zmanjšamo hrepenenje po slabi hrani, ponastavimo presnovo in trajno shujšamo. Z odličnimi recepti, ki so popotnica v trajno spremembo prehrane, bo lakota potešena, kilogrami premagani, zdravje okrepljeno, so o knjigi zapisali pri založbi. Prevod je delo Maje Šukarov.

Ludwig je raziskovalec, specialist endokrinolog in profesor na Harvardovi medicinski fakulteti. V ameriških medijih velja za borca proti debelosti.

PREHAJANJE - ROMAN O ISKANJU PROSTORA V SOBIVANJU

Sredi rasnih vprašanj med belopoltimi in temnopoltimi prebivalci ter boja za preboj v boljše življenje, v hierarhijo, ne poseže le naključno srečanje, ki sproži spomine, temveč tudi odkrito spopadanje za ljubezen. In to med ženskama, ki sta na vprašanje glede svoje barve kože že odgovorili, a se problem rasne diskriminacije še vedno pojavlja.

Prav tako gre za neprekinjen spopad, kdo si v družbi. Še posebej na razkošnih plesih in salonskih obiskih. A v igri je predvsem naklonjenost istega moškega. Lestvica priljubljenosti je tako tudi znotraj ogroženih skupin neizbežna in mogoče še bolj kruta in invazivna. Prehajanje je tako za vsakogar skorajda neizbežno, so vsebino knjige povzeli pri založbi. Prevod podpisuje Aljaž Krivec, ki je napisal tudi spremno besedo.

Ustvarjanje ameriške pisateljice Nelle Larsen (1891-1964) sovpada s t.i. harlemsko renesanso, včasih poimenovano tudi novo črnsko gibanje. Pisateljica je bila literarno aktivna le dobrih deset let, pisala pa je predvsem iz osebne izkušnje.

ELVIS ŠKORC, GENIALNI ŠTOR - IZSEK IZ DINAMIČNEGA OBDOBJA NAJSTNIKA ELVISA

Elvis nima sreče. Oče je najraje na fitnesu, mama v sitni fazi, babica pa na rolerjih. Mlajši sestri Eli iz žepov padajo hrošči in pajki. Soseda je tako huda, da bi spravila pokonci še ležečega policaja. Elvis je genij, izumitelj, bejbisiter in laver, ki pri puncah nima šans, njegovi izumi so neuporabni, malčki pa morajo v njegovem varstvu paziti sami nase. Ampak ima pa super zbirko stripov in prijatelja, s katerim je fino molčati. Zaplete se, ko mama najavi novico, ki njegov lajf postavi na glavo, so vsebino knjige povzeli pri založbi.

Kot so še zapisali, se lahkotno, neobremenjeno najstniško besedilo gladko bere in je podloženo tako s situacijskim kot tudi besednim humorjem. Res je, da tudi s problemi, a ti niso zaostreni, radikalni, usodni, so problemi, ki pač tarejo marsikaterega najstnika. Elvis Škorc, genialni štor namreč predstavlja izsek iz nekoliko bolj dinamičnega obdobja najstnika Elvisa. Pred bralca torej prihaja kratkočasno, dinamično, včasih tudi rahlo napeto in zabavno branje o najstniku z bolj ali manj problematičnimi sošolci in z mislimi o nadvse problematični punci.