Slovenija 21.3.2018 10:40

Na ministrstvu za kulturo razstava o nesnovni kulturni dediščini Slovenije

Ljubljana, 21. marca - V avli ministrstva za kulturo bodo dopoldne odprli panojsko potujočo razstavo Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove konvencije. Razstavo je kot koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine pripravil Slovenski etnografski muzej (SEM), nesnovna kulturna dediščina Slovenije je na njej predstavljena s fotografijami in opisi.

Na 24 panojih so predstavljene enote, ki so bile do konca lanskega leta vpisane v nacionalni register, razglašene za nesnovno dediščino državnega pomena in vpisane na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Dodan je še pano o 20. maju - svetovnem dnevu čebel, ki so ga na pobudo Slovenije razglasili Združeni narodi.

Unesco je leta 2003 sprejel konvencijo o varovanju nesnovne kulturne dediščine, ki naj bi prispevala k boljšemu varovanju nesnovne kulturne dediščine, njenemu spoštovanju, dvigu zavedanja o njeni pomembnosti ter bi zagotavljala mednarodno sodelovanje in pomoč. Slovenija je konvencijo ratificirala leta 2008, ko je začel nastajati tudi register nesnovne kulturne dediščine.

Vanj je bilo do konca lanskega leta vpisanih 61 enot, od katerih so bile nekatere razglašene za nesnovno kulturno dediščino državnega pomena. Škofjeloški pasijon je bil leta 2016 kot prvi element iz Slovenije vpisan na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, leta 2017 pa so se mu pridružili še obhodi kurentov.

Slovensko-angleška verzija razstave bo v Ljubljani na ogled do 3. aprila, v še nekaterih drugih jezikovnih različicah pa bo ob sodelovanju z zunanjim ministrstvom ter slovenskimi veleposlaništvi med drugim gostovala v Moskvi, Prištini, Podgorici, Münchnu, Washingtonu, Teheranu in Sarajevu, so sporočili iz SEM.