Slovenija 18.3.2018 5:00

V Mini teatru danes začetek festivala Hiša strpnosti

Ljubljana, 18. marca - V Mini teatru se bo z nemškim filmom Nevidni danes začel festival Hiša strpnosti. Prek filmskih projekcij, izobraževalnih juter za mlade, razstave, gledališke predstave, predavanja in pogovorov bo do 23. marca preizpraševal nestrpnosti. Del programa poteka tudi v Mariboru, kjer sta se preddogodka zvrstila že v petek in soboto.

Lubljana, Mini teater. Direktor Mini teatra Robert Waltl. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Lubljana, Mini teater.
Direktor Mini teatra Robert Waltl.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Program sta direktor festivala Robert Waltl in umetniški vodja festivala Frank Stern zasnovala z mislijo, da umetnost ne more spremeniti sveta, lahko pa umetniška dela spremenijo način dojemanja in odzivanja na krivice.

Film Nevidni, ki ga je režiral Claus Räfle, pripoveduje o štirih nemških Judih, ki so po letu 1943 preživeli v Berlinu. Film spajajo pogovori s preživelimi, ki so osnova filmskih likov.

Že pred otvoritveno projekcijo pa bo ob 18. uri na Križevniški ulici potekal performans prištinskega umetnika Lekeja Rezniqija Spomini jedilne mize, ki se posveča tematiki prijateljstva dveh družin. Rezniqi sam prihaja iz družine, ki je v drugi svetovni vojni rešila številne Jude. Vezi, ki so se tako stkale, se vijejo tudi skozi Spomine jedilne mize.

V filmskem programu je sicer Stern na novinarski konferenci pred festivalom izpostavil še izraelski film Usoda režiserja Odeda Raza. Film pripoveduje o kriminalcih Stevu in Chumi, ki sta edina preživela teroristični napad na restavracijo v Jeruzalemu. Preživetje razumeta kot znak, da morata spremeniti svoj način življenja in se podati na bolj altruistično pot.

Med drugim bodo na festivalu prikazali še filme Žena oskrbnika živalskega vrta režiserke Niki Caro z Jessico Chastain v glavni vlogi in madžarski film 1945 Ferenca Töröka, ki prikazuje malo vasico po koncu vojne in ga označujejo kot novi evropski vestern. Leta fašizma in njegove posledice v povojnih letih po bodo osrednja tema italijanskega filma Anita B režiserja Roberta Faenze in francoskega Vreča frnikol Christiana Duguaya.

Projekcije igranih in dokumentarnih filmov v sklopu izobraževalnih juter, namenjenih šolski mladini, bodo pospremili pogovori o doživetem. Kot je povedal Stern, so v središču izbranih filmov zgodbe otrok v času holokavsta, ki temeljijo na resničnih zgodbah preživelih. Poudaril je, da gre za stvaritve mlade generacije filmarjev, ki se zna spoprijeti s temi temami, ter da so ti filmi popolnoma drugačni od hollywoodskih filmov na temo holokavsta.

V sklopu festivala bo imel Mirko Ilić predavanje na temo Simboli sovraštva, z lutkovno predstavo Mini teatra Vsi tukaj, vsi skupaj bo festival nagovorili tudi najmlajše, ljubljanske ulice pa bo preplavila razstava plakatov na temo strpnosti.

V Mariboru je v petek v Židovski četrti potekalo čiščenje nestrpnih grafitov, v soboto si je lahko mariborsko občinstvo ogledalo performans Spomini jedilne mize, filmske projekcije pa bodo potekale od ponedeljka do sobote.

Festival organizirata Mini teater in Judovski kulturni center Ljubljana, partnerja programa v Mariboru sta GT22, Fundacija Sonda in Sinagoga Maribor.