Svet 19.3.2018 5:00

Strokovnjaki na risarskem portretu Vittorie Colonna odkrili Michelangelov avtoportret

London, 19. marca - Strokovnjaki z univerze v brazilskem mestu Porto Alegre so na risarskem portretu aristokratske pesnice in umetnikove prijateljice Vittorie Colonna odkrili domnevni avtoportret italijanskega renesančnega umetnika Michelangela Buonarrotija. Umetnik je na risbi iz leta 1525 avtoportret skril v gube njenega oblačila v predelu pasu.

Mehika, Ciudad de Mexico. Portret renesančnega umetnika Michelangela. Foto: Xinhua/STA

Mehika, Ciudad de Mexico.
Portret renesančnega umetnika Michelangela.
Foto: Xinhua/STA

Kot je po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa povedal Deivos de Campos iz univerze, pazljivo opazovanje linij s tušem razkrije droben obris moškega, sklonjenega preko slike.

Obris moškega na risbi pesnice, ki jo hranijo v Britanskem muzeju, po mnenju strokovnjakov spominja na karikaturo samega sebe, ki jo je Michelangelo narisal leta 1509 ob sonetu, posvečenem prijatelju in umetniku Giovanniju da Pistoia. V slednji se je sicer upodobil v pokončni drži, medtem ko je tokrat sklonjen. Kot je še povedal de Campos, je karikaturo mogoče razumeti tudi kot umetnikov skriti podpis.

Domnevno odkritje je sicer po pisanju agencije Ansa nov kamenček v lovu na zaklad oziroma v iskanju drobnih skritih risbic in simbolov v Michelangelovih delih.

Skupina pod vodstvom de Camposa je namreč pred letom dni v kapeli Medičejcev v Firencah našla oblike, ki namigujejo na ženske reproduktivne organe. Po besedah de Camposa lobanje, školjke in krogle, povezane z vrvico v kapeli spominjajo na obliko maternice in jajčnikov. Renesančni genij jih je v svoje delo vključil, da bi "predstavil zmožnost ponovnega rojstva in regeneracije med življenjem in smrtjo", so prepričani strokovnjaki.

Še pred Firencami pa je po pisanju agencija Ansa skupina pod de Camposovim vodstvom podobne oblike našla tudi v znameniti Sikstinski kapeli v Vatikanu.

Michelangelo Buonarroti (1475-1564), ki velja za najpomembnejšega renesančnega kiparja in enega največjih umetnikov vseh časov, se je rodil v Cepreseju. S 13 leti se je začel učiti v Ghirlandaiovi delavnici v Firencah. Najprej je živel je v Bologni, nato v Rimu, Firencah in ponovno v Rimu.