Slovenija 18.3.2018 8:30

V ljubljanski Drami mojster novega sevdaha Damir Imamović

Ljubljana, 18. marca - Na velikem odru ljubljanske Drame bo nocoj v okviru koncertnega cikla Drama Akustika nastopil eden največjih mojstrov sodobnega sevdaha Damir Imamović. Sevdah tega sarajevskega skladatelja, pesnika, pevca, pisatelja in predavatelja je nov korak v razvoju žanra, ki preprosto pomeni ljubezen, koncert napovedujejo pri ljubljanski Drami.

Ljubljana. Stavba SNG Drama v Ljubljani. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stavba SNG Drama v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Sevdah je zvrst glasbe in poezije, ki je nastala s spajanjem vzhoda in zahoda na Balkanu. Sevdalinke, pesmi z močnim čustvenim nabojem, so globoko vkoreninjene v tradicijo Bosne in Hercegovine. Imamović v svoji knjigi Sevdah pravi: "Sevdah je ena čisto navadna turška beseda za ljubezen. V jeziku južnih Slovanov je postala znak za umetnost pesmi."

Ob izidu knjige leta 2016 je v intervjuju za časnik Delo povedal, da je knjigo o sevdahu napisal, ker se mu je zdelo najvažneje za ta žanr na enem mestu zbrati znanje o sevdahu, tako resne podatke, zgodovinska dejstva, kot poezijo. "Ker sevdah je vse to. Je šifra, ki okrog sebe zbira najrazličnejše elemente izvedb, poezije, muzike, kulture, identitete."

Knjigo je napisal tudi zato, ker je čutil potrebo, da se poleg pevcev sevdaha v njegovi družini - dedek je sloviti mojster sevdaha Zaim, oče pa basist, avtor, producent in pevec Nedžad - začne učiti še od drugih mojstrov sevdaha.

Knjiga je bila v njegovi domovini in tujini zelo dobro sprejeta, kar ga, kot je povedal za sobotno izdajo Dela, veseli. Zadovoljen je tudi, da je "zapolnila praznino v literaturi o Bosni in Hercegovini, Balkanu in glasbi našega podnebja. Čez nekaj let jo bom moral spet prebrati, da vidim, ali še vse drži".

Imamović je bil v Sloveniji že večkrat. Med drugim je nastopil na festivalu Druga godba, v mariborskem Narodnem domu, ljubljanskem Kinu Šiška in novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine pa se je pred nekaj leti predstavil z okrepljeno zasedbo Damir Imamović Sevdah Takht. Z zasedbo je predstavil zadnji album Dvojka, ki ga je izdala ljubljanska založba Glitterbeat.