Slovenija 19.3.2018 11:26

Na Sazuju simpozij o premikih kulturne dediščine v 20. stoletju

Ljubljana, 19. marca - V organizaciji Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC Sazu bo na Sazuju potekal tridnevni mednarodni simpozij o premikih predmetov kulturne dediščine, ki so se v 20. stoletju zgodili v regiji Alpe-Adria in drugih evropskih regijah predvsem zaradi konfliktnih situacij. V ospredju bodo relokacije in odvzemi tovrstnih predmetov.

Mednarodna konferenca, ki bo od danes do srede potekala v Prešernovi dvorani SAZU in Atriju ZRC Sazu, je del evropskega projekta Transfer predmetov kulturne dediščine v regiji Alpe-Adria v 20. stoletju (TransCultAA). Raziskovalci se v njegovem okviru ukvarjajo s preučevanjem premikanja umetnin zaradi vojn, nacionalnih sporov in prevzemanja novih oblasti ter v izrednih okoliščinah, kot je vzpon nacionalsocialistov v Nemčiji v 30. letih 20. stoletja.

Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC Sazu pri tem sodeluje z drugimi uglednimi tovrstnimi ustanovami iz Italije, Hrvaške in Nemčije, ki sicer ne sodi v regijo Alpe-Adria, a je bila v 20. stoletju vpletena v večino pomembnih dogajanj v zvezi z menjavo lastnikov umetnin. Udeleženi so Centralni inštitut za umetnostno zgodovino iz Münchna, Univerza v Vidmu ter Strossmayerjeva galerija starih mojstrov Hrvaške akademije znanosti in umetnosti. Pridruženi partnerji so Avstrijci, ki imajo svojo komisijo za raziskovanje preteklih hranišč na Dunaju.

Kot je za STA povedala predstojnica umetnostnozgodovinskega inštituta Barbara Murovec, bo konferenca potekala sredi projekta, pred tem so že imeli znanstveno srečanje v Lucci na temo zaplembe judovskih umetnin v 30. letih in med drugo svetovno vojno: "Ta konferenca pa želi biti mednarodna še posebej v tem smislu, da hočemo naše raziskave na področju Alp in Jadrana primerjati z raziskavami na isto tematiko, se pravi transferjev umetnin in študij provenience, v svetovnem kontekstu, zlasti v Evropi in ZDA."

Poleg raziskovalcev iz omenjenih držav se je bodo udeležili kolegi iz Češke, ZDA, Francije in Srbije. Ob tej priložnosti bo v Atriju ZRC na ogled razstava Kam so vse umetnine šle? Transferji in odtujitve predmetov kulturne dediščine v Sloveniji med drugo svetovno vojno, ki bo na izbranih slovenskih primerih pokazala zavite poti umetniških del v času druge svetovne vojne.

V ospredju konference bodo vprašanja, kakšen je bil položaj kulturne dediščine v vojnem času, kdo je bil odgovoren za transfer umetnin, kdaj in zakaj, kakšne razlage so bile podane, če sploh, kje so ti predmeti danes in kako nam arhivski dokumenti pomagajo razumeti regionalne in nacionalne uporabe preteklosti, so organizatorji zapisali v vabilu.

Poslanstvo raziskovalcev je ugotoviti, kaj se je z umetniškimi deli dogajalo in kje so končala ter vse to dokumentirati. Ni pa naloga umetnostnih zgodovinarjev doseči, da bi se umetnine vrnile še živečim lastnikom. O tem naj odloča politika, ob tem dodaja Barbara Murovec.