Slovenija 21.3.2018 0:30

Lutkarji danes praznujejo svoj praznik

Ljubljana, 21. marca - Mednarodno združenje lutkarjev Unima je današnji dan razglasilo za svetovni dan lutk. Mednarodno poslanico so letos zaupali multidisciplinarni umetnici Werewere-Liking Gnepo, slovensko pa so napisali v Kulturno umetniškem društvu Moment. V lutkovnih gledališčih v Ljubljani in Mariboru ob svetovnem dnevu lutk pripravljajo poseben program.

Ljubljana. Gledališče, lutke, lutkovna umetnost, igra. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gledališče, lutke, lutkovna umetnost, igra.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Werewere-Liking Gnepo s Slonokoščene obale je lutkovno umetnost označila kot umetniško obliko, "ki še ni v polnosti razkrila celote bogastva človeške dediščine in njenega prispevka k resničnemu zavedanju vsega človeštva".

V Kulturno umetniškem društvu Moment iz Maribora pa so med drugim zapisali, da lutkovno razmišljanje in uporaba lutkovnosti v uprizoritveni umetnosti ponujata svobodo izražanja in ustvarjanja - lutkovna umetnost ponuja odprtost, komunikativnost in vedoželjnost.

Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) skupaj z Ljubljanskim gradom vabi na voden ogled LGL in Lutkovnega muzeja. Med drugim bo mogoče spoznati zaodrje gledališča in delavnico, kjer nastajajo nove lutke in kjer restavrirajo stare. V muzeju bodo obiskovalci spoznali ključne mejnike slovenske lutkovne zgodovine in različne lutkovne tehnike. V tunelu LGL pa si bo mogoče ogledati predstavo Nekje drugje.

V Lutkovnem gledališču Maribor pa vabijo na brezplačno lutkovno delavnico na temo lutk Eke Vogelnik, ene najbolj prepoznavnih slovenskih lutkaric. Otroci si bodo najprej ogledali razstavo Lutke in maske Eke Vogelnik v kleti Minoritske cerkve in nato pod mentorstvom Bibi Bobnar ustvarjali svoje lutke.

Svetovni dan lutk obeležujemo od leta 2003.