Slovenija 20.3.2018 9:42

V Jakopičevi galeriji razstava o fotografu Mariu Magajni

Ljubljana, 20. marca - V Galeriji Jakopič bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo, posvečeno tržaškemu fotoreporterju Mariu Magajni. Razstava temelji na izboru, ki kar najbolj nazorno izpričuje njegovo osnovno poslanstvo oziroma vdanost fotoreporterskemu poklicu in neusahljivo voljo po ovekovečenju vsega, kar se je dogajalo v Trstu in širši okolici.

Magajna je od leta 1945 delal kot fotoreporter tržaškega časnika v slovenščini Primorski dnevnik. Kot so zapisali ob razstavi, je bil vse do upokojitve fotograf s pečatom sodobnosti. Sporočilnost njegovih posnetkov je še danes zelo aktualna, čeprav so njegove fotografije 50 let nastajale kot fotografski komentar za vsakdanje potrebe časnika.

Njegove fotografije odražajo avtorjevo iskanje lastnega pripovednega pristopa. Uporaba fotografskega medija mu je omogočala vzpostavitev pristnega in empatičnega stika z ljudmi, da bi jih bolje predstavil in nekoliko globlje spoznal. Prav to daje Magajnovim fotografijam poseben čar in liričnost. Sam se nikoli ni razglašal za umetnika, ampak vedno za fotografa, za pričo in protagonista svojega časa in prostora.

Kljub pomanjkanju formalne izobrazbe si je prizadeval izboljšati kakovost lastnega dela, saj je venomer ponujal vse boljše posnetke. "Pri raziskovanju njegovega opusa tako odkrivamo avtorjevo težnjo po iskanju estetske popolnosti in kompozicijske dovršenosti," sta v spremnem besedilu k razstavi zapisala kuratorja Robi Jakomin in Andrej Furlan.

Razstavo sta zasnovala na izboru, ki kar najbolj nazorno izpričuje Magajnovo osnovno poslanstvo oziroma njegovo brezpogojno vdanost fotoreporterskemu poklicu in neusahljivo voljo po ovekovečenju vsega, kar se je dogajalo v Trstu in širši okolici. Kljub temu osnovnemu vodilu pa je z leti razvil svojevrsten fotografski jezik, ki v pravem ravnotežju spaja pripoved - novico, dogodek, zgodbo - in izpoved - nekakšno naivno, preprosto in neposredno obliko poezije.

Vodilo in navdih pri oblikovanju razstave so bile Magajnove besede: "Bil sem navaden reporter in kot Slovenec sem za naše ljudi napravil, kar sem mogel." Izbor razstavljenih fotografij obiskovalcem približa Magajnov svet in svet njegovih malih herojev vsakdana. S svojimi fotografijami je namreč zapisal zgodovino ljudi, ki so, čeprav v zelo negotovih političnih razmerah, optimistično in s trdno voljo dan za dnem potrjevali svojo prisotnost.

"Za vsako fotografijo, ki jo naredim, vem, da postaja del zgodovine. To je več, kot napisati članek. To je nekaj živega, človeka kar prevzame," je izjavil v intervjuju za Primorske novice leta 1983, ko mu je Društvo novinarjev Slovenije podelilo Tomšičevo nagrado za zasluge na področju fotoreporterstva. Za svoje delo je prejel še več drugih pomembnejših priznanj, med njimi tudi red viteza za zasluge italijanske republike in častni znak svobode RS.

Mario Magajna (1916-2007) se je rodil v Križu pri Trstu. Bil je fotografski samouk, njegovo fotografsko udejstvovanje pa je mogoče razdeliti na tri obdobja: v mladosti je fotografiral iz strasti, drugo obdobje je zaznamovala služba v tržaški trgovini Foto-Radiottica, tretje obdobje pa izkušnje, ki jih je pridobil kot fotoreporter Primorskega dnevnika. Njegova fotografska zapuščina obsega okoli 260.000 posnetkov. Arhiv hrani Narodna in študijska knjižnica v Trstu.

Ob 100. obletnici rojstva leta 2016 so mu slovenske ustanove v Italiji pripravile antološko razstavo, ki je bila na ogled v Trstu. V Galeriji Jakopič bo razstava odprta do 13. maja.