Slovenija 21.3.2018 0:30

Po svetu bo odzvanjala pesniška beseda

Ljubljana, 21. marca - Na pobudo Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) 21. marca obeležujemo svetovni dan poezije. Ob tej priložnosti se bodo po svetu vrstili številni dogodki. Pesniška beseda bo odzvanjala tudi v Sloveniji, denimo na letališču Jožeta Pučnika in v izbranih kavarnah, kjer bo spet mogoče kavo plačati z verzom.

Francija, Pariz. Sedež Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Sedež Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Pesem ne potrebuje slave in čaščenja, saj je dih, ki pomeni življenje, že samo življenje pa je največja nagrada, je v poslanici ob svetovnem dnevu poezije zapisal predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Ivo Svetina.

Biti pesnik po njegovih besedah pomeni, da svoj jezik prepustiš tihim viharjem, ki šepetajo skozi mlado zelenje. Pesnik je svetloba sredi svetovne noči in luč, ko ugasne poslednja zvezda. Bistveno je, da pesnik piše pesmi, biti znan pesnik pa ne pomeni nič, je poudaril.

Svetina bo ob drugih pesnikih danes bral svoje pesmi v Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju, kjer bo zbrane prej še nagovoril. Pred tem bo na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana v organizaciji DSP zvočno-poetični dogodek, ki ga bo neposredno prenašal radio Ars.

V znamenju poezije bodo tudi drugi kraji po državi. Poezijo bodo med drugim brali v Univerzitetni knjižnici Maribor, kamor so dogodek izpred zgradbe rektorata Univerze v Mariboru predstavili zaradi neugodne vremenske napovedi. V ljubljanskem Pritličju bodo ta dan obeležili kar s festivalom, v izbranih kavarnah pa bo spet mogoče verz zamenjati za kavo ali čaj.

Unesco je 21. marec za svetovni dan poezije razglasil leta 1999, da bi izrazil podporo jezikovni raznolikosti v pesniškem jeziku in ovrednotil poezijo kot simbol ustvarjalnosti človeškega duha.