Svet 21.3.2018 5:00

Na Gradu Rivoli razstava mojstrovin Giorgia de Chirica

Torino, 21. marca - Na Gradu Rivoli so na ogled pomembna zgodnejša dela italijanskega umetnika Giorgia de Chirica (1888-1978), doslej pred očmi javnosti skrita v vili Cerrutti v Rivoliju, v kateri je umetnine hranil zasebni zbiratelj iz Torina Francesco Federico Cerruti.

Na spletni strani gradu, ki je preurejen v muzej sodobne umetnosti, je zapisano, da bo na razstavi na ogled osem umetnikovih slik iz obdobja 1916-1927. Dela ponujajo vpogled v metamorfno zmožnost Chiricovega genija ter raziskujejo njegovo intelektualno zapuščino. Njegovo umetnost vzporejajo s sodobnimi deli iz stalne muzejske zbirke.

De Chirico se je italijanskim staršem rodil v Volosu v Grčiji leta 1888. Živel je v Atenah, Münchnu, Milanu, Firencah, Parizu, Ferrari, New Yorku in Rimu, kjer je leta 1978 tudi umrl. Spada med najpomembnejše umetnike 20. stoletja, ki je skupaj s Carlom Carrajem in Giorgijem Morandijem utemeljil metafizično slikarstvo.

Po študiju v Atenah in Münchnu, kjer so ga zaznamovali simbolizem v slikah Arnolda Böcklina ter filozofska misel Arthurja Schopenhauerja in Friedricha Nietzscheja, je De Chirico leta 1909 prispel v Italijo. Leta 1911 je nekaj dni preživel v Torinu, ki ga je nekoč opisal kot "mesto, zgrajeno za filozofske disertacije". Nekoč je tudi dejal, da je to mesto navdihnilo njegove prve metafizične slike in njihovo melanholično atmosfero.

Po navedbah muzeja, okoli 15 kilometrov oddaljenega od Torina, velja De Chirico za pionirja umetnosti, v kateri intelekt dominira pred čustvi. V svojih delih povezuje filozofijo mitološke Grčije s hladnim klasicizmom nordijske misli. Slikal je prazne prostore s hladno arhitekturo in samotnimi postavami sredi ostrega kontrasta med svetlobo in temo ter tako ustvaril skrivnostno vzdušje.

V 20. letih minulega stoletja je začel ustvarjati magično-realistične podobe, po 2. svetovni vojni pa je v njegovem slikarstvu spet mogoče najti bolj klasične elemente. Vplival je na nadrealiste, pripadnike t. i. nove stvarnosti in tudi na ustvarjalce magičnega realizma.

Medtem ko De Chirico velja za pionirja metafizične umetnosti, šteje zbirka Cerrutija (1922-2015) za eno najpomembnejših zasebnih evropskih zbirk.

Razstava z naslovom Giorgio de Chirico. Velika dela iz zbirke Francesca Federica Cerrutija bo na ogled do 27. maja.