Svet 22.3.2018 6:00

Avtor znanih muzikalov Andrew Lloyd Webber dopolnil 70 let

London, 22. marca - Angleški skladatelj Andrew Lloyd Webber je ustvaril nekaj najbolj znane glasbe za gledališče vseh časov. Njegovi uspešni muzikali, kot so Mačke, Evita, Jesus Christ Superstar in Fantom iz opere, so stalnica odrov po svetu, po zaslugi ljubljanskega poletnega festivala jih je slišalo tudi slovensko občinstvo. Danes praznuje 70. rojstni dan.

V tandemu s tekstopiscem Timom Riceom je Andrew Lloyd Webber leta 1965 napisal prvi muzikal The Likes of Us, ki sicer tedaj in še dolga leta zatem ni prišel do odra. Prvi muzikal, ki so ga uprizorili, sta ustvarila leta 1968 po pripovedi o Jožefu iz Geneze. Jožef in njegov čudoviti dežni plašč v barvah je še istega leta doživel velik uspeh.

Njun naslednji projekt je bila, prav tako na biblijsko temo, rock opera Jesus Christ Superstar (1971) o zadnjem tednu Kristusovega življenja. Vanj sta avtorja povezala popularno glasbo v obliki opere brez govorjenih dialogov. Premiera je bila leta 1971 na Broadwayu in leto pozneje še na londonskem West Endu, muzikal pa je postal eden najbolj gledanih v zgodovini obeh osrednjih središč tovrstnega glasbenega gledališča.

Po vmesnem neuspehu z dramatikom Alanom Ayckbournom in muzikalom Jeeves (1975) je sledil ponovni uspeh z Evito (1976), prav tako na Riceovo besedilo. K priljubljenosti muzikala je prispevala zlasti pesem Don't Cry for Me, Argentina.

V 80. letih se je tandem razšel, Lloyd Webber pa je nadaljeval kariero s še bolj uspešnimi Mačkami (1981) na besedilo britanskega literata Thomasa Stearnsa Eliota. V Londonu se je muzikal obdržal na repertoarju dolgih 21 let, na Broadwayu tri leta manj. Sledil je Starlight Express (1984), ki ni prepričal kritikov, pač pa občinstvo.

Največji uspeh doslej je Lloyd Webber zabeležil s Fantomom iz opere (1986) po istoimenskem romanu francoskega pisatelja Gastona Lerouxa. Praizvedli so ga istega leta v Londonu, na Broadwayu pa je postal najdlje uprizarjana predstava v zgodovini tega odra. Leta 2012 je, kot piše na spletni strani biography.com, zabeležil 10.000. izvedbo. Odtlej je podpisal še nekaj muzikalov, med zadnjima Čarovnika iz Oza (2011) in Šolo rocka (2015), ki ga je ustvaril po istoimenski filmski komediji iz leta 2003.

Andrew Lloyd Webber se je rodil leta 1948 v Londonu v družino glasbenikov. Oče je bil direktor tamkajšnjega glasbenega kolidža, mati učiteljica klavirja, mlajši brat se je posvetil violončelu. Sam je najprej začel s klavirjem, nato violino in francoskim rogom ter pri devetih letih zložil prvo skladbo. Ker ga je zanimalo glasbeno gledališče, je študij zgodovine zamenjal za študij na Kraljevem glasbenem kolidžu.

Pri komponiranju je združil različne sloge, od rocka, popa, jazza do countryja. Prejel je več nagrad, med njimi sedem tonyjev, štiri grammyje ter oskarja, ki si ga je skupaj z Riceom prislužil za najbolj izvirno skladbo za pesem You Must Love Me iz Evite. Za isto pesem sta prejela še zlati globus. Podpisal je tudi glasbo za pesem Amigos para siempre za odprtje poletnih olimpijskih iger v Barceloni leta 1992.

V tem mesecu so po poročanju britanskega Guardiana izšli njegovi spomini Unmasked, v katerih je opisal, kako je osvojil glasbeno gledališče.