Svet 24.3.2018 5:00

Petdeset let po premieri razstava o Kubrickovem kultnem filmu Odiseja 2001

Frankfurt, 24. marca - Film Odiseja 2001 Stanleyja Kubricka iz leta 1968 sodi med mejnike v zgodovini filma. Vplival ni le na številne znanstvenofantastične filme, ampak tudi na popularno glasbo in oblikovanje. Petdeset let po premieri v New Yorku so mu v Nemškem filmskem muzeju v Frankfurtu posvetili razstavo. Ta bo na ogled do 23. septembra.

Razstava s številnimi originalnimi eksponati pripoveduje tako o nastajanju filma kot o njegovem vplivu. Mnoge so posodili v Arhivu Stanleyja Kubricka v Londonu, pomembno pa sta razstavo podprla tudi Kubrickova vdova Christiane in njegov nekdanji producent Jan Harlan, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kubrick je znanstvenofantastični film Odiseja 2001 posnel po istoimenskem romanu Arthurja Charlesa Clarkea. Film se sooča s temami, kot so človeška evolucija, tehnologija, umetna inteligenca in zunajzemeljsko življenje. Znan je predvsem po znanstvenem realizmu, pionirstvu na področju posebnih učinkov in minimalni uporabi dialoga. Nominiran je bil za štiri oskarje, prejel pa je oskarja za vizualne učinke.

V filmskem muzeju so sicer s pomočjo Kubrickove vdove že leta 2004 pripravili potujočo razstavo, posvečeno celotnemu Kubrickovemu opusu, na kateri so doslej našteli že 1,2 milijona obiskovalcev. Razstava je bila nazadnje postavljena v Kobenhavnu, naslednja postaja bo Barcelona.

Kubrick (1928-1999) se je rodil v New Yorku. V mladih letih je bil izvrsten šahist. Kariero je začel kot fotograf pri reviji Look, nato je snemal kratke in dokumentarne filme. Kot režiser je svoj prvi celovečerni film Strah in poželenje predstavil leta 1953, uveljavil pa se je s filmom Steze slave.

Bil je ustvarjalec, znan po perfekcionizmu, skrbno vodeni kameri in nepristranskem, pogosto tudi ironičnem in pesimističnem pogledu na svet. Med njegovimi pomembnejšimi filmi so še Lolita, Peklenska pomarančna, Izžarevanje, Popolna bojna oprema in Široko zaprte oči.