Slovenija 22.3.2018 10:11

Za kritiško sito nominirane tri pesniške zbirke

Ljubljana, 22. marca - Društvo slovenskih literarnih kritikov je za nagrado kritiško sito letos nominiralo tri pesniške zbirke. Te so Naval (Škuc) Kristine Hočevar, Maršal (Beletrina) Milana Jesiha in Liebestod (Goga) Miklavža Komelja. Dobitnika nagrade bodo razglasili 19. aprila v sklopu Slovenskih dnevov knjige.

Nagrada kritiško sito je namenjena najboljši knjigi preteklega leta po izboru slovenskih literarnih kritikov, letos pa jo bodo podelili sedmič. Pri izbiri nagrajenca sodeluje kar najširši kritiški forum, saj imajo možnost pretresanja sita prav vsi člani društva, na mrežici sita pa lahko ostanejo vse knjige, ne glede na zvrstne, žanrske in ostale opredelitve.

Glasovanje poteka v dveh krogih, zmaga pa knjižno delo, ki je prejelo kar največ glasov kritiške žirije. Na tak način želijo pri podeljevanju nagrade zagotoviti tako strokovno težo kot tudi demokratičnost pri izbiranju nagrajenca, so sporočili z Društva slovenskih literarnih kritikov.

V finale so letos uvrstili tri dela. Kristina Hočevar je prepričala s svojo šesto pesniško zbirko Naval, ki je v bistvu sestavljajo tri knjige. V prvi, Naval I prevladuje občutenje tujosti in odtujenosti, Naval II je prekrvavljena z erosom, tretja, Naval III je spopadanje z lastno odgovornostjo za vzpostavljeno distanco in z vprašanjem izdajstva v pesnjenju, piše na strani založbe Škuc.

Milan Jesih je med finalisti za nagrado s pesniško zbirko Maršal, ki je bila lani nominirana za Jenkovo nagrado, in vsebuje 88 pesmi v jambskem enajstercu, osrediščenih na eno osebo - maršala. Ta "v svoji mnogoterosti prejkone zavzema mesto človeškega slehernika v vsakdanjih, smešnih, absurdnih, bizarnih, liričnih, najrazličnejših položajih," navajajo pri Beletrini.

Tretji finalist pa je Miklavž Komelj z zbirko Liebestod, katere naslov je vzet iz opere Richarda Wagnerja Tristan in Izolda. V sklicevanju na sporočilo tega radikalnega umetniškega dela, ki je zaobrnilo uveljavljene predstave o razmerju med življenjem in smrtjo, poskuša knjiga skozi različne pesniške oblike in postopke intervenirati v mehanizme naše simbolne realnosti, so zapisali pri založbi Goga.

Pred aprilsko razglasitvijo dobitnika nagrade v sklopu Slovenskih dnevov knjige bo potekal tudi pogovor z letošnjimi nominiranci, ki ga bo povezovala literarna kritičarka Veronika Šoster.

Nagrado kritiško sito so doslej prejeli Katja Perat za pesniško zbirko Najboljši so padli (Študentska založba), Maruša Krese za roman Da me je strah? (Goga), Davorin Lenko za roman Telesa v temi (Center za slovensko književnost), Katarina Marinčič za roman Po njihovih besedah (Modrijan), Jure Jakob za zbirko kratke proze Hiše in drugi prosti spisi (Mladinska knjiga) in Mojca Kumerdej za roman Kronosova žetev (Beletrina).