Na hitro prelistano 24.3.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 24. marca - Založba Učila international je izdala roman Zadnje dekle Nadie Murad, Slovenski gledališki inštitut je izdal knjigo Mojce Kreft Franci Križaj: V varnem pristanu ustvarjalnega nemira, gledališka vinjeta. Založba Miš je izdala zbirko zgodb Koko Dajsa v mestu Maše Ogrizek, pri Mladinski knjigi pa je izšel priročnik Vrt na balkonu Masche Schacht.

Ljubljana. Knjiga Vrt na balkonu avtorice Masche Schaht. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Vrt na balkonu avtorice Masche Schaht.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Mojce Kreft z naslovom Franci Križaj - V varnem pristanu ustvarjalnega nemira, v kateri se posveča slovenskemu gledališkemu režiserju Franciju Križaju. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Mojce Kreft z naslovom Franci Križaj - V varnem pristanu ustvarjalnega nemira, v kateri se posveča slovenskemu gledališkemu režiserju Franciju Križaju.
Foto: STA

Ljubljana. Zbirka duhovitih zgodbic izpod peresa mladinske pisateljice Maše Ogrizek z naslovom Koko dajsa. Foto: STA

Ljubljana.
Zbirka duhovitih zgodbic izpod peresa mladinske pisateljice Maše Ogrizek z naslovom Koko dajsa.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Nadie Murad z naslovom Zadnje dekle. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Nadie Murad z naslovom Zadnje dekle.
Foto: STA

ZADNJE DEKLE - ZGODBA O UJETNIŠTVU IN BOJU PROTI ISLAMSKI DRŽAVI

Knjiga Zadnje dekle s podnaslovom Moja zgodba o ujetništvu in boju priti Islamski državi prinaša zgodbo Nadie Murad. Ta se je rodila in odrasla v Koču v sindžarskem pogorju na severu Iraka. Z brati in sestrami je živela mirno življenje sredi jazidske skupnosti ter sanjala o tem, da bo postala učiteljica zgodovine in odprla frizerski salon.

Leta 2014, ko je bila stara le enaindvajset let, pa so v njeno vas vkorakali uporniki Islamske države. Najprej so postrelili vse moške, ki se niso hoteli spreobrniti v islam, in ženske, ki so bile prestare za spolne sužnje. Ubili so šest Nadijinih bratov, kasneje pa še njeno mamo, potem pa njihova trupla zmetali v množična grobišča. Nadio so odpeljali v Mosul in jo skupaj s tisoči drugih jazidskih deklet zasužnjili. Ko ji je nazadnje le uspelo pobegniti, je zavetje našla pri sunitski družini.

Nadia Murad danes velja za eno najbolj gorečih bork za pravice jazidskih žensk, njeno orožje proti terorizmu pa je postala prav njena zgodba. Z javnostjo jo je prvič delila novembra 2015, leto in tri mesece po prihodu Islamske države v Kočo, ko je odpotovala v Švico z namenom, da bi na forumu Združenih narodov spregovorila o težavah manjšin.

Kot so zapisali pri založbi, si Nadia kot kmečko dekle v podeželskem Iraku niti v sanjah ni predstavljala, da bo nekega dne nagovorila Združene narode ali bo nominirana za Nobelovo nagrado za mir. Predgovor h knjigi je napisala borka za človekove pravice in odvetnica Amal Clooney. V slovenščino je knjigo prevedla Suzana Pečnik.

FRANCI KRIŽAJ - KNJIŽNI HOMMAGE GLEDALIŠKEMU REŽISERJU

Knjiga dramaturginje in teatrologinje Mojce Kreft se posveča Franciju Križaju (1936-2005), ki je vidno zaznamoval delovanje Odra 57, največji del svojega umetniškega opusa pa je kot hišni režiser ustvaril v Slovenskem ljudskem gledališču Celje.

Ivo Svetina je v spremni besedi zapisal, da je avtoričina študija "obsežna in poglobljena razprava o enem od pomembnih slovenskih gledaliških režiserjev, ki je deloval v drugi polovici minulega stoletja; ... je dragocen prispevek k t. i. zgodovinjenju slovenskega polpreteklega gledališča; je več kot uspešno opravljena naloga ohranjati spomin na kar najbolj minljivo umetnost in njene ustvarjalce. ... Mojca Kreft ne zapisuje poslednje resnice o umetniškem opusu Francija Križaja, ampak z vsem svojim bogatim znanjem in močjo spomina obuja podobo tega pomembnega slovenskega režiserja".

Knjižni hommage Franciju Križaju naj "tudi v spominih njegovih najožjih, še živečih sodelavcev sproži prebliske dogodkov pri soustvarjanju sodobne slovenske odrske umetnosti in gledališk omike - spomine ljudi in prijateljev, s katerimi smo se srečevali v slovenskih gledališčih," pa je zapisala avtorica.

KOKO DAJSA V MESTU - DUHOVITE ZGODBICE O PREPIRLJIVI KOKOŠI

Koko Dajsa je nergava stara kokoš, ki živi sama v pritličnem stanovanju bloka in nenehno nadzira in kritizira vse po vrsti. Nekega dne si med oprezanjem za sosedi zlomi nogo in pristane na invalidskem vozičku, zato ji na pomoč priskočita nečakinja Krišna in njen prijatelj, deževnik Hari. Skrb za prepirljivo Koko Dajso morda vsem ni ravno v užitek, ampak res pa je, da še slepe kokoši včasih spregledajo in da se za vsako kuro koza najde.

Kot so zapisali pri založbi, je Koko Dajsa v mestu zbirka duhovitih zgodbic, ki gradi na besednem in situacijskem humorju, jezikovnih igrah in zanimivih likih, hkrati pa nosi pomembno sporočilo o vrednosti prijateljstva in posredno ter neobremenjeno opozarja na tegobe osamljenosti starejših. Dogodivščine prepirljive kokoške Koko Dajse, njene pacifistične nečakinje Koko Krišne in modrega deževnika Harija so simpatično in lahkotno branje, pisateljici pa spretno uspe zgraditi domišljeno literarno vesolje svojih živalskih junakov, ki ga ilustracije Mihe Hančiča le še nadgrajujejo in dopolnjujejo.

VRT NA BALKONU - MESTNO VRTNARJENJE ZA ZAČETNIKE

"Želja po pisanih cvetovih, sadju za sladkanje ali slastni zelenjavi? Prostor za to je povsod, celo na najmanjšem balkonu ali dvorišču! Pomembno je, da se pri tem zabavate. Odprite torej vrata, nadenite si rokavice in po mili volji začnite vrtnariti," so o knjigi Masche Schacht zapisali pri založbi.

Knjiga vsebuje osnovne podatke, potrebne za mestno vrtnarjenje. Zraven so tudi dobri nasveti za biološko vrtnarjenje. Kot so še zapisali pri Mladinski knjigi, v knjigi predstavljeni sadeži, zelenjava, zelišča in cvetlice zanesljivo rastejo in uspevajo. Knjigo je prevedla Maruša Murko Keber.