Svet 26.3.2018 0:30

V Bologni začetek 55. mednarodnega sejma otroških knjig

Ljubljana, 26. marca - V Bologni bo danes vrata odprl 55. mednarodni sejem otroških knjig, na katerem se bo kot vsako leto predstavljala tudi slovenska ustvarjalnost za otroke in mlade. Na današnji dan bodo v sklopu sejma podelili tudi Andersenovo nagrado avtorju in ilustratorju, sicer pa na sejmu pričakujejo kar 26.000 strokovnjakov s področja literature za najmlajše.

Južna Afrika, Johannesburg. Knjižnica, knjige. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Južna Afrika, Johannesburg.
Knjižnica, knjige.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Mednarodni sejem otroških knjig v Bologni vsako leto združi avtorje, ilustratorje, prevajalce, knjigotržce, založnike in druge, ki bdijo nad knjižno bero za najmlajše bralce. Na 20.000 kvadratnih metrov velikem razstavišču se bo letos predstavilo 1390 razstavljavcev s celega sveta.

Na sejmu otroških knjig v Bologni bo že tradicionalno s samostojno stojnico prisotna Javna agencija za knjigo RS (Jak). Na stojnici bodo posebej izpostavljene štiri velike dame slovenske ilustracije Ančka Gošnik Godec, Marjanca Jemec Božič, Jelka Reichman in Marlenka Stupica. Sicer se na sejmu s samostojnimi stojnicami predstavljajo še nekatere slovenske založbe.

Ob sejmu je direktorica Jak Renata Zamida v nedeljo z direktorico Mednarodnega sejma otroških knjig v Bologni Eleno Pasoli podpisala pogodbo o tem, da bo Slovenija častna gostja sejma leta 2021. Kot so zapisali na Jaku "to pomeni edinstveno priložnost tako za slovensko založništvo otroških in mladinskih del kot tudi za državo samo".

Danes popoldan bodo v sklopu sejma, ki bo potekal do četrtka, razglasili tudi dobitnika Andersenove nagrade, najpomembnejšega priznanja za otroško literaturo na svetu, ki ga bienalno namenjajo tako pisateljem kot ilustratorjem.