Svet 27.3.2018 6:00

Perpetuum Jazzile na gostovanje v Belgijo

Liege, 27. marca - Vokalni orkester Perpetuum Jazzile se po slovenski predstavitvi novega koncertnega šova Le Spectacle odpravlja na gostovanje v Belgijo. V sredo in v četrtek bo šov, ki bo nekoliko prilagojen belgijski publiki, izveden v Bruslju in Liegeu. Ob tem Perpetuum Jazzile za november že napovedujejo šov Le slovensko v ljubljanski Areni Stožice.

Ljubljana. Vokalna skupina Perpetuum Jazzile. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vokalna skupina Perpetuum Jazzile.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

S šovom Le Spcectacle, ki ga je slovensko občinstvo videlo novembra lani v Hali Tivoli, bo 35-članska zasedba s skladbami, koreografijo in vizualnimi efekti belgijsko občinstvo popeljala skozi življenje umetnika - od njegovih sanj in idealističnih želja, prek dramatičnega krmarjenja med vzponi in padci, lovljenja ravnotežja med trdim delom in pritiski družbe, pa vse do končnega uspeha in prave izpolnitve umetnikovega poslanstva.

Belgijska koncerta bosta ponovila ljubljansko predstavo z malenkostnimi prilagoditvami tujemu občinstvu. Tudi tokratna koncerta so pripravili v sodelovanju z belgijskim režiserjem avstralskega rodu Martinom Michelom, koreografinjo Brigitte Derks in belgijsko produkcijsko ekipo Painting With Light. Slednja bo tudi tokrat poskrbela za vizualno nadgradnjo koncerta. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se ob predstavitvi šova Le Spectacle nadejajo nadaljnjega prodora na francosko govoreča tržišča.

Perpetuum Jazzile, ki letos praznujejo 35-letnico delovanja, bodo jubilej obeležili z velikim koncertom v ljubljanski Areni Stožice, kjer bodo 17. novembra prepevali izključno v slovenskem jeziku. V večeru, poimenovanem Le slovensko, bodo občinstvo popeljal na pot od zlatih časov slovenske glasbe, prek skladb slovenskih izvajalcev, ki so veljali za nekoliko odpadniške, pa vse do današnjih dni, do izvajalcev, ki krojijo trenutne vrhove domačih glasbenih lestvic.

Skupina Perpetuum Jazzile je bila ustanovljena leta 1983. V zadnjih petnajstih letih delovanja je gostovala v Rusiji, Estoniji, Braziliji, Argentini, Nemčiji, Avstriji, Švici, Italiji, Franciji, Veliki Britaniji, ZDA, Kanadi, Srbiji, Ukrajini, Makedoniji, Belgiji ter na Hrvaškem, Kitajskem in Nizozemskem.

Novembra 2013 je dvakrat razprodala dvorano Arena Stožice in z 20.000 obiskovalci postavila rekord obiskanosti nastopov domačih in tujih gostov v tej dvorani. Njihove priredbe si je na platformi YouTube ogledalo prek 60 milijonov gledalcev, leta 2017 pa so postali prvi slovenski glasbeni izvajalci, ki so se uvrstili v tekmo za nominacije prestižnih glasbenih nagrad grammy.