Slovenija 26.3.2018 15:26

Slovenska kultura si po prepričanju SD zasluži in potrebuje nov zagon

Maribor, 26. marca - Tretji javni posvet SD pred prihajajočimi volitvami, ki so ga danes pripravili v Narodnem domu Maribor, je bil namenjen razpravi o prihodnosti Slovenije na področju kulture. Ta je ena od prioritet strankinega predvolilnega programa, je zagotovil Dejan Židan, ki je s sogovorniki razpravljal o svobodi ustvarjanja, razvojnih priložnostih in rešitvah.

Ljubljana. Predsednik Socialnih demokratov (SD) Dejan Židan. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednik Socialnih demokratov (SD) Dejan Židan.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Skozi kulturo Slovenci ohranjamo svojo identiteto, je uvodoma poudaril predsednik SD Židan in pojasnil, da razprava o prihodnosti Slovenije na področju kulture poteka v času, ko v SD končujejo svoj predvolilni program, ki ga bodo na programski konferenci v Ljubljani sprejemali 7. aprila. V programu po njegovih besedah naslavljajo najpomembnejša vprašanja, tudi kulturna. Prihodnji minister ali ministrica za kulturo bi tudi zato lahko prihajal/a iz vrst SD. Koga Židan vidi na tem mestu, z imenom ni želel izpostaviti.

Kultura je v Sloveniji področje, ki resnično potrebuje nov zagon, je poudarila generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski. "Kultura je naš spomin, odgovor na vprašanje, kdo smo, kot posamezniki in kot skupnost. Le tisti, ki ve, kdo je, je lahko tudi samozavesten," je dodala. Kot predsednica Nacionalnega sveta za kulturo je opomnila, da mora DZ mora sprejeti nov glavni strateški državni dokument za kulturo.

V kulturi sicer prepoznava veliko gospodarsko priložnost, med velikimi izzivi pa sta po njenem vlaganje v kulturno infrastrukturo in zagotavljanje vsebinske avtonomije umetniškemu ustvarjanju. To lahko nastaja le v prostoru svobode: "Dostojevski romana Zločin in kazen ne bi ga uspel napisati, če bi mu nekdo dihal za ovratnik in mu kar naprej dopovedoval, da ni spodobno in politično korektno, da Raskolnikov umori skopuško starko," je ponazorila.

Scenarist in režiser ter profesor filmske režije na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Miran Zupanič je prepričan, da slovenska kultura, ki je tudi branik humanistične civilizacije, v veliki meri deluje v improviziranih pogojih. "Politika v več kot 25 letih ni uspela vzpostaviti kulturno-političnega modela, ki bi ustrezal demokratični, pluralni in razvojno naravnani družbi," je opozoril. Ko se rešuje težave, denar ni nujno najbolj pomemben, je le obliž na rano, stvar drznosti in modrosti je vzpostavitev sistema, ki bo zagotavljal stabilnost, varnost in razvoj, je poudaril.

Po nekaterih kazalcih slovenska kultura ne dobiva tako malo javnega denarja, bistveno vprašanje je, kako je ta denar porabljen, je izpostavil glavni urednik in direktor založbe Beletrina Mitja Čander. "Smo v neki togi situaciji, ko imamo vse več produkcije, ljudi, ki se ukvarjajo s kulturo, institucij, društev, zavodov ... Hkrati pa so ta sredstva vse bolj razpršena in imamo občutek, da ni kakovosti, da zaostajamo. Ni prave pretočnosti," je dodal. Pomemben je uravnotežen razvoj kulture.

Zdi se, tako ugotavlja Židan, da kulturne institucije s sedežem v Ljubljani, lažje delujejo. Zakaj se svet v Mariboru tako počasi vrti?, je vprašal nekdanjo poslanko SD Majdo Potrata. Pri tem je imel v mislih reševanje prostorske stiske Mariborske knjižnice, ki se neuspešno vleče že več let. Predsednica sveta tega zavoda je nad stanjem zaskrbljena, sicer pa je pozvala k skrbi za slovenščino v času svetovnega kolonializma angleščine ter dejala, da jo v naši družbi najbolj skrbi silna nestrpnost do družboslovja in humanistike.

Predsednik sveta SD za kulturo Samo Bevk pa je med drugim spregovoril o t. i. zakonu o kulturnem evru, ki je v petek naletel na široko podporo poslancev. Spomnil je, da teče že peto leto, ko tega zakona ni več. Tretji zakon o kulturnem evru je prenehal veljati leta 2013, naslednji pa leta 2014 zaradi varčevalne politike preteklih vlad ni bil sprejet.