Od blizu 26.3.2018 13:13

Lorenci ob svetovnem dnevu: Gledališče noče predstave, hoče dogodek

pripravila Maja Čehovin Korsika

Ljubljana, 26. marca - Svetovni dan gledališča, ki ga 27. marca obeležujemo od leta 1962, ponuja priložnost za razmislek o vlogi in pomenu te umetniške dejavnosti. Slovensko poslanico ob dnevu je prispeval gledališki režiser Jernej Lorenci, ki je poudaril: "Gledališče noče predstave, hoče dogodek. Noče predstavljati, hoče biti. Scela navzoče. Do kraja prisotno."

Ljubljana. Gledališče. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gledališče.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Po Lorencijevih besedah se hoče gledališče dogoditi tukaj in zdaj: "Noče ponavljanja in predvidljivosti; noče moraliziranja, noče pridige. Prezira novo, ki je novo zgolj zaradi novega. Želi si negotovosti, nepredvidljivosti, nevarnosti. Hoče zapeljevati in odbijati. Božati in mrcvariti. Dolgočasiti in čarati. In pogosto vse to hkrati. Gledališče hoče, da na iste, znane in poznane reči pogledamo drugače."

Režiser se zaveda, da ga gledališče hoče celega, predvsem pa ne dela razlik, ne sodi in ne moralizira: "Gledališče hoče, da hočem, da hočem zares. Hoče pa tudi, da se prepustim, da se skorajda razblinim. Da sem torej do kraja jaz in hkrati tudi nekak nejaz, ki je ti in je on in je vi." Gledališče velikodušno ponuja svojo praznino v obliki gledališkega odra, da bi se ustvarjalci na njem srečevali, se srečali in ga polnili. "In včasih, ko postane predstava dogodek, tudi napolnili," je sklenil Lorenci.

Ob 70-letnici Mednarodnega gledališkega inštituta kar pet poslanic

Letos mineva 70 let od ustanovitve Mednarodnega gledališkega inštituta, zato je poslanice ob torkovem svetovnem dnevu gledališča pripravilo kar pet avtorjev - Ram Gopal Bajaj iz Indije, Maya Zbib iz Libanona, Simon Mc Burney iz Velike Britanije, Sabina Berman iz Mehike ter Were Were Liking iz Slonokoščene obale.

Libanonska režiserka, igralka in pisateljica Maya Zbib je denimo zapisala, da je gledališče trenutek povezanosti, neponovljivega srečanja, ki ga ne doživiš ob nobenem drugem posvetnem početju. Je preprosto dejanje skupine ljudi, ki se odloči, da se bo zbrala na istem kraju ob istem času, da bi sodelovala v skupni izkušnji ter je vabilo posameznikom, da postanejo skupnost, da izmenjajo ideje in si zamislijo načine, kako porazdeliti breme potrebnih dejanj.

Gledališče je po njenih besedah "tukaj, da nas spomni, da smo iz mesa in krvi ter da imajo naša telesa težo. Tukaj je, da prebudi vse naše čute in pove, da nam ni treba zgrabiti stvari in jih použiti le z očesom". Namen gledališča je po njeno tudi, da vrne moč in pomen besedam, da politikom ukrade razpravo in jo postavi na njeno pravo mesto - v areno idej in debat, v prostor skupne vizije.

Mednarodna gledališka skupnost mora danes po besedah Maye Zbib kolektivno vlogo igrati bolj kot kdajkoli prej: "Ponovno moramo iznajti socialne in politične strukture, pošteno in pogumno. Soočiti se moramo s svojimi pomanjkljivostmi in prevzeti odgovornost za svet, ki ga soustvarjamo," je poudarila. Vse poslanice si je mogoče prebrati na spletni strani Mednarodnega gledališkega inštituta.

V Sloveniji izvedenih povprečno 19 predstav na dan

Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v letu 2016 v Sloveniji uprizorjenih 4660 dramskih in drugih gledaliških predstav, 1900 lutkovnih predstav in 380 predstav eksperimentalnega gledališča. Na dan je bilo tako povprečno izvedenih 19 predstav - 13 dramskih in gledaliških predstav, pet lutkovnih predstav in ena predstava eksperimentalnega gledališča.

Vse predstave skupaj si je v letu 2016 ogledalo toliko obiskovalcev, da bi lahko vsak dan sedemkrat napolnili veliko dvorano SNG Drama Ljubljana, ki ima 436 sedežev. Z raziskavo Življenjski pogoji iz leta 2015 je bilo ugotovljeno, da gledališča obiskuje približno četrtina Slovencev, starih 16 let in več. Največ obiskovalcev gledališč je bilo med prebivalci osrednjeslovenske in obalno-kraške regije (31 in 30 odstotkov).

Svetovni dan gledališča bo ponovno sovpadel z začetkom Tedna slovenske drame v Kranju, kjer bodo na torkovi otvoritveni slovesnosti podelili stanovska priznanja. Letošnji dobitnik igralskega odličja Marija Vera za življenjsko delo je Andrej Kurent, veliki bršljanov venec bo prejela Livija Pandur, nagradi za igralske dosežke v minulem letu pa Aljoša Ternovšek in Jurij Zrnec.