Svet 28.3.2018 5:30

Slovenski filharmoniki na Reki z Rossinijevo Stabat Mater

Zagreb, 28. marca - V Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) Ivana plemenitega Zajca na Reki bosta nocoj zbor in orkester Slovenske filharmonije izvedla kantato Gioachina Rossinija Stabat Mater. Filharmonikom bo dirigiral Borut Smrekar, na odru pa se jim bo pridružilo tudi več solistov ter mešani zbor glasbene šole Vinka Vodopivca iz Ajdovščine.

Kot solisti bodo v izvedbi enega najbolj znanih del, ki je navdahnjeno z Jezusovim trpljenjem in vstajanjem, nastopili sopranistka Kristina Kolar, mezzosopranistka Jadranka Juras, tenor Kirlianit Cortes Galvez in bas Dario Bercich.

Reški HNK je zbor in orkester Slovenske filharmonije napovedal kot "ekskluzivne goste iz Ljubljane", ki bodo prišli na Reko v letu, ko praznujejo 70. obletnico delovanja. "Redki simfonični orkestri se lahko pohvalijo s tako dolgo in bogato tradicijo. Svojo izvrstnost so potrdili na številnih turnejah po evropskih kulturnih središčih, uglednih koncertnih dvoranah v ZDA in na Japonskem, ter z udeležbo na pomembnih mednarodnih festivalih," piše na spletni strani gledališča.

Zbor slovenske filharmonije se sicer ne ponaša s tako dolgoletno tradicijo kot orkester, a so njegovi člani v 27 letih delovanja našteli več kot 700 koncertov ter izvedli več kot 3500 skladb, so še zapisali.