Slovenija 27.3.2018 13:45

Evropsko leto kulturne dediščine v ospredju 10. Kulturnega bazarja

Ljubljana, 27. marca - V Cankarjevem domu (CD) bo 5. aprila potekal jubilejni 10. Kulturni bazar, ki ga organizirata ministrstvi za kulturo in izobraževanje ter Zavod RS za šolstvo z več partnerji. Prireditev, zasnovana kot strokovno usposabljanje, bo v veliki sprejemni dvorani postregla s skoraj 50 dogodki, v ospredju bo evropsko leto kulturne dediščine.

Ljubljana. Kulturni bazar. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kulturni bazar.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Kulturni bazar. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kulturni bazar.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Nacionalna koordinatorka za kulturno-umetnostno vzgojo na ministrstvu za kulturo Nataša Bucik, ki so jo na današnji novinarski konferenci predstavili kot gonilno silo bazarja, je ob jubileju povedala, da se je prireditev uveljavila kot prepoznan prostor za kulturno-umetnostno vzgojo: "Tukaj se že deset let srečujemo, spoznavamo, navezujemo partnerstva in uspešna sodelovanja vsi, ki nas kultura bogati, pa tudi vsi, ki se zavedamo njenega pomena."

Po besedah Nataše Bucik se je projekt v desetletju zelo razvil. Na prvi izdaji bazarja leta 2009 se je denimo strokovnega usposabljanja udeležilo okoli 100 strokovnih delavcev s področja vzgoje in izobraževanja, po petih letih je to število naraslo na več kot 1000, lani pa so, skupaj s strokovnimi delavci, ki so se udeležili regijskega bazarja v Mariboru, našteli več kot 1500 strokovnih delavcev. Dodala je, da se bazarja že nekaj let udeležujejo strokovni delavci iz drugih resorjev, dobrodošli pa so tudi študentje različnih smeri.

V desetletju je naraslo tudi število partnerjev projekta. "Partnerje vselej povezujemo z medresorskimi temami, ko želimo predstaviti, kako lahko kulturo umeščamo v vsa področja našega bivanja," je pojasnila Nataša Bucik. Tokrat so partnerji projekta ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrstvo za zdravje ter ministrstvo za okolje in prostor, častni pokrovitelj Kulturnega bazarja pa je od leta 2013 Slovenska nacionalna komisija za Unesco.

Nacionalna koordinatorka za kulturno-umetnostno vzgojo z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Nada Požar Matijašič je ob prvi okrogli obletnici Kulturnega bazarja poudarila: "To, da letos obeležujemo deseto obletnico, pomeni, da se je projekt v slovenskem prostoru prijel." Pozdravila je sodelovanje različnih resorjev in dodala, da je bazar prostor, kjer glavni organizatorji skupaj z izvršnim producentom CD in drugimi vladnimi resorji želijo doseči čim boljše in širše učinke kulturno-umetnostne vzgoje, vse do lokalnega nivoja.

Na bazarju, ki se ponaša z bogato spletno stranjo, bodo predavali številni slovenski in tuji strokovnjaki, predstavljeni bodo kakovostni kulturno-vzgojni projekti ter primeri dobrih praks sodelovanja med vzgojno-izobraževalnimi zavodi in kulturnimi ustanovami.

V ospredju desete izdaje bo evropsko leto kulturne dediščine. V tem kontekstu bodo pripravili okroglo mizo in med drugim predstavili nacionalni strokovni posvet kulturno-umetnostne vzgoje o kulturni dediščini Skupaj do znanja: Muzeji in galerije kot razširjene učilnice, ki bo potekal decembra. Nacionalni koordinator z zavoda za šolstvo Vladimir Pirc je napovedal tudi izid posebne publikacije, posvečene kulturni dediščini. Na bazarju se bodo sicer posvetili tudi Cankarjevemu letu ter medgeneracijskemu povezovanju na področju kulture.

V goste Kulturnega bazarja iz tujine prihaja umetniški direktor festivala Ars Electronica iz Linza Gerfried Stocker s predavanjem Kulturno-umetnostna vzgoja v digitalni dobi, na bazarju pa bosta ob desetletnici o premikih na področju kulturno-umetniške vzgoje spregovorila minister za kulturo Tone Peršak ter ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič.