Svet 28.3.2018 10:49

Na dražbi memorabilij Stanleyja Kubricka v Torinu iztržili 90.000 evrov

Torino, 28. marca - Avkcijska hiša Aste Bolaffi v Torinu je pripravila dražbo predmetov, povezanih z legendarnim filmskim režiserjem Stanleyjem Kubrickom. Za predmete iz zbirke režiserjevega nekdanjega asistenta Emilia D'Alessandra in njegove žene Janette so v torek iztržili približno 90.000 evrov.

Kupci so plakate, kostume in druge predmete, med njimi je bil denimo Kubrickov star nakupovalni seznam, po pisanju francoske tiskovne agencija AFP dobesedno razgrabili, pri čemer so nekateri dosegli precej visoke zneske.

Žametni jopič v barvi burgundca, ki ga je v kultnem filmu Izžarevanje nosil Jack Nicholson, je bil prodan za kar 19.000 evrov, medtem ko je bila izklicna cena zanj 10.000 evrov.

Kultna klasika krvavega žanra sicer pripoveduje o pisatelju Jacku Torranceu, ki se z ženo Wendy in sinom Dannyjem preseli v razkošen gorski hotel Overlook, kjer naj bi prek zime delal kot oskrbnik. Odročen hotel je izven sezone zaprt in zapuščen, toda zalog hrane je na pretek in Jack bi se lahko v miru posvetil svojemu pisanju, a se izkaže, da v hotelu niso sami. Kraj je poln prikazni in prividov, ostankov krvave, zlovešče preteklosti.

Prodali so tudi sedem raznobarvnih obeskov za ključe s številkami sob ter preprogi iz Colorado Lounge, sobe, kjer je glavni junak filma pisal svoj roman. Obeski so bili prodani za 2800 evrov, kar je po pisanju AFP skoraj trikrat več od njihove izklicne cene. Za preprogi pa so iztržili 13.000 in 4600 evrov, medtem ko sta bili obe ponujeni po izklicni ceni 2000 evrov. Filmski trak z daljšim izsekom iz filma, in sicer s prizorom, ko Wendy na rokah nosi sina Dannyja, je bil prodan za 3000 evrov.

Presenečenje torkove popoldanske dražbe pa je bila Kubrickova članska kartica za scenaristični ceh, ki je bila ponujena po izklicni ceni 1000 evrov, na koncu pa je bila prodana za 13.000 evrov.

D'Alessandro je s Kubrickom sodeloval med letoma 1971 in 1999. Za režiserja je začel delati kot šofer ter z njim vzpostavil oseben odnos, o katerem je spregovoril tudi v knjigi.

Danes na svojem domu v kraju Cassino okoli 73 kilometrov oddaljenem od Rima hrani veliko Kubrickovih osebnih predmetov. Gre za predmete, ki jih režiser ali njegova ekipa niso mogli vzeti s seboj in bi bili sicer namenjeni uničenju. Na vprašanje, kaj bi Kubrick porekel na dražbo, pa je povedal: "Rekel bi mi hvala, da sem našel nekoga, ki bo še naprej uporabljal te stvari."