Svet 29.3.2018 6:00

Na skupinski razstavi v New Yorku tudi slovenska umetnica Barbara Demšar

New York, 29. marca - V Galeriji Agora v soseski Chelsea v New Yorku bodo 5. aprila odprli mednarodno skupinsko razstavo Nebo in zemlja. Na njej se bo predstavilo štirinajst umetnikov, ki se ukvarjajo z raziskovanjem lepote tako v sublimnem kot v vsakdanjem življenju. Med njimi bo tudi slovenska umetnica Barbara Demšar.

Novo mesto, galerija Dolenjskega muzeja. Sllikarka in likovna pedagoginja Barbara Demšar. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto, galerija Dolenjskega muzeja.
Sllikarka in likovna pedagoginja Barbara Demšar.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Postavitev bo zajela zelo različne medije in stile, ki presegajo okvire tradicionalnega. Obiskovalca bo povabila, da razmisli, kako vizija vsakega umetnika zajema svet, v katerem živi in kaj leži onkraj.

Barbara Demšar bo razstavila štiri likovna dela srednjega formata. Njen likovni svet je določen z abstraktno zaznamovanimi pokrajinami, prežetimi z optimizmom, otroško igrivostjo, živahnostjo in neobremenjenostjo. Pokrajine, ustvarjene s horizontalnimi pasovi, v katerih prepleta barvo, črtni zapis in kolažno tehniko z najrazličnejšimi papirji, so plod večletnega raziskovanja slikarskih prvin in njihovega izražanja v medsebojnih odnosih.

Tako nastajajo subtilni likovni zapisi, v katerih se slikarkina najgloblja čustva, njeno dojemanje realnega sveta, razmišljanja in izražanja zrcalijo skozi likovni jezik. Ustvarjanje kompozicij poteka pretehtano, urejen ritem pa prenaša na celotne slikarske serije. Z izčiščenimi formami je tako izoblikovala svojstveno abstraktno pripoved, ki zrcali harmoničen, svetel in zračen likovni prostor, v katerem prevladuje pozitivna, radostna, sončna energija.

Barbara Demšar se je rodila leta 1969. Leta 1997 je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani diplomirala iz likovne pedagogike. Je članica Združenja slovenskih likovnih umetnikov in Združenja umetnikov Škofja Loka. Živi in ustvarja v Škofji Loki.

Razstava bo na ogled do 25. aprila, je sporočila slovenska umetnica.