Slovenija 1.4.2018 8:00

Z natečajem iščejo sodobne inovativne izdelke na temeljih dediščine

Slovenj Gradec, 1. aprila - Koroška galerija likovnih umetnosti bo junija gostila bienalno razstavo domačih in umetnostnih obrti. Kot del te načrtuje razstavo sodobnih inovativnih izdelkov na temeljih slovenske kulturne dediščine, izdelke za to razstavo pa organizatorji iščejo s pomočjo natečaja. Objavila ga je Mestna občina Slovenj Gradec in traja do 10. maja.

Ljubljana. Čipka, klekljanje, tradicija. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Čipka, klekljanje, tradicija.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Radovljica. Lectova srca. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Radovljica.
Lectova srca.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

"Natečaj išče inovativne izdelke nekje na meji med umetniškimi, oblikovalskimi in rokodelskimi in ki bodo predstavljali nov pogled v rokodelstvo v Sloveniji," je ob robu zadnje novinarske konference Mestne občine Slovenj Gradec povedala direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Andreja Hribernik, ki je tudi članica organizacijskega odbora za pripravo bienalne razstave domačih in umetnostnih obrti.

Mestna občina Slovenj Gradec želi z natečajem spodbuditi ustvarjalce k črpanju idej, vzorcev in oblik iz bogate zakladnice slovenske dediščine. Zaželeno je vključevanje prvin lokalnih ali regionalnih identitet, ki izhajajo iz kulturne dediščine nekega kraja ali območja, je zapisano v razpisu natečaja, ki je objavljen na spletnih straneh slovenjgraške občine.

Izdelke za razstavo bo med prispelimi izbrala strokovna komisija, ki jo sestavljajo direktorica Slovenskega etnografskega muzeja Tanja Roženbergar, oblikovalka in redna profesorica na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani Almira Sadar ter oblikovalec iz podjetja Gorenje design studio Matevž Popič.

Natečaj je namenjen vsem ustvarjalcem, ki se prepoznajo v razpisani temi in želijo svoje izdelke predstaviti širši publiki. Kot zagotavljajo organizatorji, strokovna priprava razstave in načrtovana promocija zagotavljata dogodku široko vidnost na območju celotne Slovenije. Ob razstavi bo izšel tudi spremljevalni katalog.

Razstava inovativnih izdelkov na temeljih dediščine bo skupaj z 21. bienalno razstavo domačih in umetnostnih obrti v prostorih Koroške galerije likovnih umetnosti na ogled od 1. do 24. junija.