Slovenija 29.3.2018 9:13

V Velenju poklon skladatelju Franu Korunu Koželjskemu

Velenje, 29. marca - Pred velenjsko glasbeno šolo, ki se od marca 1966 imenuje po domačinu, skladatelju in glasbenemu pedagogu Franu Korunu Koželjskemu, bodo ob 150. obletnici njegovega rojstva danes ob 16. uri odkrili njegov kip, delo akademske kiparke Katje Majer. Ob obletnici se bodo skladatelju poklonili še z vrsto dogodkov skozi vse leto.

Današnji prvi dogodek v letošnjem nizu Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje pripravlja skupaj z Mestno občino Velenje, ki je financirala izdelavo kipa. Na desnem boku kipa je izsek besednega rokopisa iz Korunove Šole za violino, na levem boku pa je izsek iz notnega rokopisa Korunove Zdrava bodi domovina. Vrednost investicije je bila nekaj več kot 6700 evrov.

Velenjska glasbena šola sicer letos načrtuje še vrsto dogodkov, že od začetka leta pa preiskuje in obdeluje Korunovo zapuščino, ki jo hrani Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani.

Kot je STA povedal ravnatelj glasbene šole Boris Štih, razmeroma obsežni opus do danes ni bil natančno pregledan in obdelan za uporabo, želijo ga prepisati in urediti v sodobno obliko. "Naš načrt je, da čim več tega materiala uredimo v moderno obliko in ga potem ponudimo tudi drugim glasbenim šolam," je dejal Štih.

Aprila načrtujejo odkritje spominske plošče na Korunovi domačiji, ki sta jo dala izdelati Korunova vnuka Vladimir in Borut Korun, nato pa glasbena šola za maj in junij načrtuje, da bodo v čim večjem možnem obsegu Korunova dela izvajali učenci na šolskih internih in javnih nastopih.

Nato septembra v glasbeni šoli načrtujejo ureditev Korunove spominske sobe v obliki čitalnice. Namenjena bo med drugim staršem, ki tam čakajo na otroke v glasbeni šoli, kot tudi vsem obiskovalcem koncertov.

Korun je bival pod znanim velenjskim hribom Koželj, po katerem si je nadel tudi svoje umetniško poimenovanje. Po hribu je urejenih več pohodniških poti, ena od teh se imenuje tudi Korunova pot. Kot je povedal ravnatelj, načrtujejo oktobra pohod po tej poti od Korunove domačije do kmetije, kamor se je hodil učiti igrati na citre.

Novembra bo na velenjskem gradu sobotno glasbeno popoldne, jubilejno leto pa bodo sklenili decembra s slavnostnim koncertom, na katerem bodo izvajali Korunova dela, je povedal ravnatelj glasbene šole, na kateri omogočajo izobraževanje vseh instrumentov tako na nižji kot srednji stopnji.

Fran Korun Koželjski (1868-1935) je bil izredno plodovit glasbeni pedagog in skladatelj. Za Slovence sta neprecenljivega pomena predvsem njegovi šoli za violino in citre, prvi tovrstni šoli na Slovenskem. Z njima je omogočil pouk teh dveh instrumentov v domačem jeziku, prav tako pa sta obe deli zasnovani na slovenski narodni motiviki, na spletni strani navaja velenjska glasbena šola.

Njegov skladateljski opus obsega prek 200 kompozicij. Skladal je predvsem zborovska dela in skladbe za citre. Izdal je tri samostojne zbirke, ki nosijo naslove Venec slovenskih plesov za klavir, Skladbe in Album slovenskih napevov za violino in klavir.

Kot še navaja glasbena šola, je napisal tudi dve pomembni in prav tako pionirski deli, ki pa sta ostali v rokopisu. Prvo je Šola za kromatično in diatonično harmoniko, drugo delo pa je na 148 straneh prikazana svetovna glasbena zgodovina od kulturnega življenja najstarejših civilizacij pa vse do modernega časa. "Če bi to delo dočakalo izid, bi bilo pionirsko muzikološko delo," navajajo na glasbeni šoli.