Slovenija 29.3.2018 8:30

Veliki argentinski mojster tanga Melingo se vrača z albumom Anda

Ljubljana, 29. marca - Po desetih letih se na oder Linhartove dvorane Cankarjevega doma (CD) v sklopu cikla Glasbe sveta vrača argentinski pevec in klarinetist Daniel Melingo s skupino Los Ramones del tango. Veliki mojster tanga, kot mu pravijo, se bo v Ljubljani ustavil v sklopu svetovne turneje, na kateri predstavlja zadnji album Anda.

S svojim glasom, klarinetom in občutkom za dramatično se Melingo vrača kot iluzionist, ki prihaja naravnost iz romana argentinskega pisatelja Jorgeja Luisa Borgesa. Poslušanje Ande spominja na uživanje v Fellinijevem filmu z zaprtimi očmi, ko se človek izgubi v prikazu zvoka, zasnovanega kot zbirka baročnih prizorov, v katerih vsak kos utripa in nas destabilizira, zapis z glasbenikove spletne strani povzemajo v CD.

In dodajajo: V tej glasbi se je prvotni tango ponovno rodil, kot da bi bil Carlos Gardel, francosko-argentinski tango pevec in skladatelj ter eden najpomembnejših ljudi v tango glasbi prve polovice 20 stoletja, v središču nekakšne umetniške neo-rock fikcije, z galerijo likov, med katerimi sta tudi francoska glasbenika Erik Satie in Serge Gainsbourg.

Šestdesetletni Argentinec je svojo glasbeno kariero začel v rock glasbi, šele kasneje je začel izvajati tango. Izdal je osem albumov, Maldito Tango iz leta 2008 je predstavljal tudi v Ljubljani, zanj pa je prejel argentinskega grammyja - nagrado gardel. Dve te nagradi je prejel tudi lani, in sicer za album Anda za najboljši alternativni tango in za najboljši videospot za pesem En un bosque de la China (V kitajskem gozdu).