Slovenija 30.3.2018 8:00

V DSP maratonsko branje pesmi Nataše Velikonja iz zbirke Preveč vljudna

Ljubljana, 30. marca - V prostorih Društva slovenskih pisateljev (DSP) bo nocoj od 20. ure dalje potekalo maratonsko branje pesniške zbirke Preveč vljudna, ki jo podpisuje pesnica, sociologinja, esejistka in prevajalka Nataše Velikonja. Delo je pesniško oblikovan družbeni komentar z za avtorico značilno prepoznavno mešanico liričnosti in družbene kritike.

Ljubljana. Društvo slovenskih pisateljev (DSP). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Društvo slovenskih pisateljev (DSP).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Zbirka Preveč vljudna, ki je izšla konec leta 2017 kot ena od zmagovalk literarnega natečaja založbe Hiša poezije v ciklu Sončnice, prinaša avtobiografsko pisanje - "skrajno individualizirano pozicijo lezbične intelektualke, ki naletava ob različne plasti mikrooblasti". To je tudi tema njene tokratne pesniške zbirke, piše v sporočilu za javnost.

Pisateljica in skladateljica Nina Dragičević je v oceni za Radio Študent zapisala, da avtorica v zbirki "razpira družbeno telo, z jezikovno preciznostjo praska po njegovem tkivu in izvaja obdukcijo družbenega". Pisateljica in kritičarka Gabriela Babnik ga je v Delu uvrstila med knjige leta 2017, med deset lanskih najboljših del jo je uvrstilo tudi 15 literarnih kritikov v vsakoletni analizi Centra za slovensko književnost, literarni kritik Marko Elsner Grošelj pa je za Radio Ars napisal, da gre za najbolj izzivalno knjigo lanskega leta.

Nataša Velikonja, sicer diplomirana sociologinja, je doslej objavila šest knjig poezije, njen prvenec Abonma iz leta 1994 pa velja za prvo deklarirano lezbično pesniško zbirko na Slovenskem. Objavila je tudi štiri knjige esejev in znanstvenih razprav ter prevedla več knjižnih del lezbične in gejevske teorije ter radikalne družbene kritike, pa tudi teorije arhitekture in oblikovanja.

Sicer deluje na več področjih družbenega, kulturnega in umetniškega življenja. Bila je urednica Časopisa za kritiko znanosti, urednica revije Lesbo ter dolgoletna kolumnistka Radia Študent. Od leta 1993 sodeluje v homoseksualnem aktivizmu in je ustanoviteljica Lezbične knjižnice v AKC Metelkova. Leta 2016 je bila za svoje delo nagrajena z Župančičevo nagrado.

Med bralci bodo na nocojšnjem maratonskem branju predsednik DSP Ivo Svetina ter avtorice in avtorji Cvetka Bevc, Barbara Korun, Dejan Koban, Iztok Osojnik, Tibor Hrs Pandur in Maja Vidmar.