Slovenija 31.3.2018 8:30

Na Novi pošti nocoj premiera raziskovalno-dokumentarne predstave 6

Ljubljana, 31. marca - Na Novi pošti bo zvečer premiera predstave Žige Divjaka z naslovom 6. Gradi na resničnih dogodkih, ki so se zgodili februarja 2016 v Kranju. V tamkajšnjem dijaškem domu bi morali namestiti šest mladoletnih prosilcev za azil, a do tega po burnem odzivu staršev, občine, krajevne skupnosti in nekaterih profesorjev bližnje gimnazije ni prišlo.

Ljubljana, Nova pošta. Na Novi pošti premiera predstave Žige Divjaka z naslovom 6. Foto: Sabina Lavrič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Nova pošta.
Na Novi pošti premiera predstave Žige Divjaka z naslovom 6.
Foto: Sabina Lavrič/STA
Arhiv STA

Ozadje predstave, ki ga je pomagala raziskati Maja Ava Žiberna, je znano. Oblasti so v času begunske krize iskale primerne namestitve za mladoletne migrante brez spremstva odraslih. Ena od možnosti je bil Dijaški in študentski dom Kranj. Nastanjeni bi bili v stavbi, kjer dijakov ni, v tretjem nadstropju študentskega doma. Ravnateljica je sklicala sestanek, starši dijakov so bili do namere odklonilni. Med drugim so grozili z izpisom otrok iz doma. Svoje nestrinjanje so s podpisi izrazili tudi nekateri profesorji Gimnazije Franceta Prešerna.

Režiser je na nedavni novinarski konferenci opozoril, da je kljub temu, da predstava gradi na resničnem ozadju, veliko vsebine izmišljene. Po njegovih besedah raziskovalno-dokumentarna predstava govori o razdiralni politiki in strahu, ki se je podpihoval v času begunske krize in je vrhunec po njegovem prepričanju dosegel prav v Kranju. Loteva se tudi vprašanja, do kod je človek pripravljen slediti svojim prepričanjem in kdaj se podredi pritisku okolice.

V predstavi igrajo Iztok Drabik Jug, ki je poskrbel tudi za zvok, Alja Kapun, Katarina Stegnar, Vito Weis in Gregor Zorc. Video je oblikoval Domen Martinčič in svetlobo David Orešič. Svetovalka za kostumografijo je bila Slavica Janošević, svetovalka za jezik Mateja Dermelj, vodja predstave je Mato Marinček in producentka Tina Dobnik.