Slovenija 3.4.2018 14:42

V Galeriji DLUL razstava Slovenstvo, Ivan Cankar in Janez Boljka

Ljubljana, 3. aprila - V Galeriji DLUL na Bregu 22 bodo v sredo odprli razstavo z naslovom Slovenstvo, Ivan Cankar in Janez Boljka. Na njej bo predstavljen izbor kiparskih, slikarskih in grafičnih del iz zapuščine Janeza Boljke, ki se je med slovenskimi sodobnimi likovnimi umetniki zanesljivo najbolj intenzivno in ustvarjalno ukvarjal z likom Ivana Cankarja.

Dela za razstavo je izbral Aleksander Bassin, dolgoletni kritiški spremljevalec in ta čas zagotovo najboljši poznavalec Boljkovega opusa, so sporočili iz DLUL.

Boljka je tematski kiparski izbor Cankarjevega lika prvič razstavil v ljubljanski Mali galeriji leta 1969, po letu 1974 svojega bogatega opusa na temo Cankarjevega lika ni več razstavljal. Od srede 60. do srede 70. let let minulega stoletja se je sicer intenzivno ukvarjal tudi s slikarstvom in grafiko ter sodeloval na dveh javnih natečajih za spomenik Cankarju.

Kot še piše v sporočilu za javnost, razstavni projekt povzema naslov po poglavju iz obsežne Boljkove monografije (Mladinska knjiga, 1987), v kateri je poseben esej prispeval tudi pesnik Tone Pavček, v njem pa je med drugim razglabljal o kritiški vlogi pisatelja Ivana Cankarja do Slovenstva.

V katalogu, ki bo spremljal razstavo, bo ponatisnjen omenjeni Pavčkov esej, kurator Aleksander Bassin pa v njem kritiško analizira Boljkov tematski ustvarjalni opus.

Boljka (1931-2013) se je rodil v Subotici. Po drugi svetovni vojni se je s starši preselil v Ljubljano. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1956. Leta 1959 je pri prof. Karlu Putrihu končal še podiplomski specialistični študij kiparstva, leta 1961 pa pri prof. Riku Debenjaku specialko za grafiko.

Svoja dela je od leta 1959 naprej predstavljal na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. V Ljubljani so med njegovimi najbolj poznanimi deli Jakopičev doprsni kip ter reliefi Alojza Gradnika, Jožefa Petkovška in Ivana Cankarja.

Leta 1966 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1988 pa Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Stalna razstava njegovih del je od leta 1994 na ogled v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki.

Razstavo v Galeriji DLUL, ki bo na ogled do 6. maja, je v počastitev Cankarjevega leta pripravilo društvo Visart.