Slovenija 8.4.2018 9:00

Dokumentarec TV Slovenija ob 100-letnici Narodne galerije o njeni simbolni vlogi

Hannover, 8. aprila - Ob stoti obletnici Narodne galerije v Ljubljani je v dokumentarnem programu TV Slovenija nastal film Razkošje lepega - 100 let Narodne galerije. Ustvarjalci želijo z njim predstaviti zlasti simbolen pomen osrednje slovenske galerije nekoč in danes. Film bo premierno na prvem programu TV Slovenija prikazan v torek, 10. aprila.

Ljubljana. Narodna galerija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Narodna galerija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Film predstavi razmere ob ustanovitvi "akropole slovenskih lepih umetnosti in najvišje umetnostne ustanove naroda", kot so jo leta 1918 poimenovali ustanovitelji, in jih primerja z drugimi evropskimi narodi in njihovo muzejsko tradicijo. Nato predstavi današnjo zbirko, dogodke, poklice in delo z obiskovalci v galeriji ter postreže s primerjavo med slovensko in češko Narodno galerijo. V svet umetnosti gledalca prek svoje življenjske zgodbe in spominov popeljeta zakonca Malešič iz Kamnika kot člana Društva prijateljev Narodne galerije in navdušenca nad lepim.

Režijo filma podpisuje Aleš Žemlja, scenarij Andrej Doblehar, direktor fotografije pa je Bernard Perme. Kot je povedal Doblehar na četrtkovi predpremieri v Narodni galeriji, mu je bila galerija kot televizijskemu ustvarjalcu in umetnostnemu zgodovinarju vselej blizu. Ker TV Slovenija že desetletja spremlja Narodno galerijo, se mu ni zdelo smiselno ponavljati kronologije, ampak so želeli predvsem predstaviti simbolen pomen galerije.

K sodelovanju so povabili zaposlene v galeriji, ki v filmu, medtem ko se kamera sprehaja med umetninami, predstavijo zbirko in oddelke galerije ter svoje delo, ter avtoritete iz sorodnih institucij, z oddelka za umetnostno zgodovino ljubljanske Filozofske fakultete ter z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, ki razmišljajo o zbirki. V film so vključili tudi arhivske posnetke TV Slovenija, med drugim leta 2011 preminule dolgoletne direktorice galerije Anice Cevc.

Vprašali so se tudi, kakšna dela hranijo tuje galerije in kako so jih pridobile. Pariz ali London sta se zdela predaleč. Prva primerjava bi bil Dunaj, vendar pa so se na koncu, zaradi skoraj stoletnih kulturnih vezi in neposrednih povezav z ljubljansko Narodno galerijo, odločili za Prago. Leta 1927 je bila namreč prva gostujoča razstava naše Narodne galerije v Pragi, v film pa je vključen tudi odlomek iz gostujoče praške razstave v Ljubljani. Poleg tega je bilo poslopje Narodnega doma, ki je danes del Narodne galerije, zgrajeno po načrtih češkega arhitekta Františka Škabrouta, je povedal Doblehar.

Kot je še povedal se v tujini ponašajo z deli velikih mednarodno priznanih umetnikov, ki jih pri nas nimamo. Vendar pa nas, kot v filmu poudari kustos Narodne galerije Andrej Smrekar, to ne sme ovirati, saj že sto let gradimo našo, slovensko zgodbo umetnosti.

Direktorica Narodne galerija Barbara Jaki je za STA povedala, so se v želji, da skupaj obeležijo 100-letnico galerije, s TV Slovenija povezali pred dvema letoma. Ker televizija redno spremlja njihovo delo, poleg tega so že obeležili tako 80-letnico kot 90-letnico galerije, niso želeli ponavljati zgodovinskega pregleda njenega delovanja. Doblehar je tako po njenih besedah "na izviren način zasnoval fresko Narodne galerije".