Svet 6.4.2018 5:30

V Zagrebu danes začetek 14. anarhističnega knjižnega sejma

Zagreb, 6. aprila - V zagrebškem avtonomnem centru Medika se danes začenja 14. anarhistični knjižni sejem, ki bo na stojnicah ponujal publikacije, povezane z anarhizmom in sorodnimi idejami. Letos se predstavljajo založniki iz približno desetih držav, do nedelje pa se bodo v sklopu sejma zvrstila še različna srečanja ter razprave o anarhističnem gibanju in družbi.

Ljubljana. Knjige. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Udeležbo na sejmu so potrdili založniki in aktivisti iz Avstrije, Danske, Italije, Francije, Nemčije, Slovenije, Srbije, Velike Britanije, Hrvaške in še nekaterih držav, je za STA povedal eden od organizatorjev sejma Marko Strpić.

V sklopu sejma se bo zvrstilo tudi več predstavitev novih publikacij, med drugim bodo predstavili knjigo v hrvaškem jeziku Abel Paz in španska revolucija, ki prinaša intervjuje in predavanja znanega španskega zgodovinarja in anarhista Abela Paza, ter novo številko anarhističnega časopisa Orkanen iz Koebenhavna.

Na današnji razpravi bo beseda tekla o nogometnem moštvu Zagreb 041. Gre za samoorganizirani nogometni klub, ki temelji na enakopravnosti vseh članov in horizontalni strukturi. Kolektiv si med drugim prizadeva, da bi v moštvo vključili migrante in prosilce za azil ter predstavili nogomet kot sredstvo solidarnosti.

Za soboto je napovedan pogovor o krepitvi islamofobije v Evropi in njenem vplivu na arabske države. Napovedujejo pa tudi predstavitev metod in praks sodobnega anarhosindikalizma, ki jo bodo popestrili s predvajanjem filmov z izkušnjami aktivistov iz mednarodnega delavskega gibanja (IWA-AIT) na Slovaškem in v Veliki Britaniji.