Svet 8.4.2018 5:30

V Zagrebu Tauferjeva premiera predstave Samomorilec

Zagreb, 8. aprila - Zagrebško satirično gledališče Kerempuh je za novo premiero 13. aprila napovedalo komedijo Samomorilec ruskega avtorja Nikolaja Robertoviča Erdmana. Režijo predstave je prevzel Vito Taufer.

Ljubljana, SMG. Režiser Vito Taufer. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, SMG.
Režiser Vito Taufer.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Drama Samomorilec velja za enega ključnih ruskih dramskih besedil. Stalin je Samomorilca prepovedal, zato ga niso smeli igrati vse do leta 1982.

Erdman je v drami spregovoril o družbenem sistemu, ki duši individualnost, o skorumpirani družbi, ki hrepeni po škandalih, o prevladujočem oportunizmu, v katerem trpita osebna svoboda in človeško dostojanstvo, so zapisali v napovedi premiere na spletni strani gledališča Kerempuh.

"Ko se izgublja človečnost, ko ni bistveno, kdo si, temveč kot kakšen se predstavljaš, ko je posameznik več vreden mrtev kot živ, je čas za alarm. Naš zvon že zvoni. Ne v Rusiji leta 1928, temveč na Hrvaškem danes", so zapisali v gledališču.

Kot so dodali, Erdmanovega dela cenzura ni uspela zatreti, čeprav napada vse oblike diktature in terorja. Predstava temelji na humorju, ironiji in mojstrskem gledališkem absurdu. Samomorilec sporoča, da sledenje družbenim pravilom pomeni propad.

Taufer je z gledališčem Kerempuh sodeloval že leta 2016, ko je režiral komedijo angleškega avtorja Richarda Beana En sluga, dva gospodarja. Predstava je še vedno del repertoarja.