Na hitro prelistano 7.4.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 7. aprila - Pri založbi LUD Šerpa je izšla knjiga Machada de Assisa z naslovom Posmrtni spomini Brasa Cubasa, pri Založbi Litera pa roman Bazen avtorice Nataše Sukič. Med novostmi za najmlajše bralce sta delo priljubljenega avtorja Davida Walliamsa Mišburger (Mladinska knjiga) ter prismuknjena enciklopedična slikanica Vse Marca Martina (Miš).

Ljubljana. Roman Posmrtni spomini Brása Cubasa pisatelja Machada de Assisa. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Posmrtni spomini Brása Cubasa pisatelja Machada de Assisa.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga za otroke britanskega avtorja in komika David Walliamsa. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga za otroke britanskega avtorja in komika David Walliamsa.
Foto: STA

Ljubljana. Leposlovni roman avtorice Nataše Sukič. Foto: STA

Ljubljana.
Leposlovni roman avtorice Nataše Sukič.
Foto: STA

Ljubljana. Enciklopedična slikanica Vse pisatelja in ilustratorja Marca Martina. Foto: STA

Ljubljana.
Enciklopedična slikanica Vse pisatelja in ilustratorja Marca Martina.
Foto: STA

PRI LUD ŠERPA VELIKI LATINSKOAMERIŠKI ROMAN 19. STOLETJA MACHADA DE ASSISA

Joaquim Maria Machado de Assis (1839-1908) se je rodil in umrl v Riu de Janeiru. Mulat, potomec sužnjev je bil genialni samouk, ki je se je na literarno pot podal kot tiskarski vajenec in se povzpel do najeminentnejšega pisatelja konca 19. stoletja ter nekaj let pred smrtjo soustanovil in predsedoval brazilski Akademiji za umetnost in literaturo. S pisanjem je začel kot novinar in kritik, kmalu je začel objavljati poezijo in dramska dela (zlasti komedije), zaslovel pa z izjemnim opusom kratkih zgodb, prežetih z ironijo in humorjem. V slovenščini je na voljo izbor Katje Zakrajšek z naslovom Dušeslovec in druge zgodbe, so zapisali pri založbi.

Na pragu štiridesetih, potem ko sta mu zdravje načela epilepsija in opešan vid, je napisal svoja najvidnejša romaneskna dela. Z romani Posmrtni spomini Brasa Cubasa (1881) Quinacas Borba (1891) in Dom Casmurro (1899) je šele v 20. stoletju vzbudil izjemno zanimanje in občudovanje mnogih pisateljev in intelektualcev, ki so njegovo ime iz anonimnosti ponesli izven meja Brazilije.

Delo Posmrtni spomini Brasa Cubasa je, kot je v spremni besedi h knjigi zapisal Carlos Pascual, po mnenju mnogih najboljši latinskoameriški roman 19. stoletja. Po besedah Pascuala "to ni filozofski roman, čeprav v številnih poglavjih zbere niz biserov modrosti in literarne citate, pripisane prijatelju Brasu, ki preprosto opazuje, kako njegovo življenje polzi med povsem zemeljskimi opravki privilegiranega prebivalca družbe, ki mu ni treba služiti kruha, pač pa je roman sam po sebi predvsem prava baročna pripovedna mašinerija". Knjigo, ki jo je pisatelj posvetil prvemu črvu, ki je zagrizel v hladno meso njegovega trupla, je prevedla Mojca Medvešček.

PRI LITERI BAZEN NATAŠE SUKIČ

V zbirki sodobnega slovenskega leposlovja Piramida Založbe Litera je izšel nov roman pisateljice Nataše Sukič z naslovom Bazen. Kot je v spremni besedi h knjigi zapisal Matej Bogataj, je Bazen pripoved odraščajočega dekleta o njeni prvi lezbični ljubezni, Izi, o tem, kako ta pride v razred in jo posedejo zraven, pa nekaj malega o tem, kako Izi in Oli zafrkavajo. V ospredju je ljubezen. Z njo se "stvari postavijo na novo, na novo so ovrednotene postaje odraščanja za nazaj".

Po besedah Bogataja je pisateljica razvila prepoznavno avtorsko pisavo. Njen aktualni roman s prejšnjimi avtoričinimi deli, med katerimi je za kresnika nominirana knjiga Piramida, povezuje specifično tkanje pripovedi: "Bazen je stkan iz fragmentov, ki se po asociacijski logiki, ki je sicer značilna za moderno prozo, vklapljajo v širšo sliko in dajejo enkrat samonaslovljenim kratkim zgodbam in drugič bolj razsutim in sugestivnim proznim drobcem razumevanje iz širšega popisanega. Vmes pa je kakšen stavek ali odstavek, ki seže onstran teme, ki jo trenutno obravnava, kot rez in 'motnja'."

Nataša Sukič je bila v 80-ih aktivna v različnih civilnih združenjih, povezanih predvsem z LGBT sceno in vprašanjem žensk. Pisateljica, ljubljanska mestna svetnica in diplomirana inženirka elektrotehnike, ima izkušnje z delom v nevladnih organizacijah in je ena prvih slovenskih didžejk.

DAVID WALLIAMS MED SLOVENSKE BRALCE Z MIŠBURGERJEM

Priljubljeni britanski komik in pisatelj David Walliams se med slovenske bralce vrača z delom Mišburger v prevodu Milana Dekleve. "Življenje male Zoje ni nič kaj prijazno. Njena mačeha je nesramna lenoba, ki Zojo sili celo, da ji iz nosu vleče nagnusne smrklje. Dneve pa ji greni tudi Tina, ki jo vztrajno nadleguje in pretepa. Dovolj? Seveda ne! Tukaj je še zlobni lastnik stojnice Mišburger, ki se spravi na Zojino ljubljeno podgano. Uganete, kaj hoče narediti iz nje? Ja? Ja! Na srečo je nagnusna ogaba za svojo zlobo kaznovana, kot se spodobi," so vsebino knjige povzeli pri založbi Mladinska knjiga.

Walliams je trenutno najbolj priljubljen avtor za otroke v Angliji. Njegove knjige so še vedno trdno zasidrane na vrhovih mednarodnih knjižnih lestvic, za svojega pa so ga takoj vzeli tudi slovenski bralci - na mah so jih osvojile Babica barabica, Mihec milijarder, Zlobna zobarka in Tiranska teta. Tudi njegovo aktualno v slovenščino prevedeno delo je ilustriral Tony Ross.

VSE - PODATKOV POLNA PUSTOLOVŠČINA ZA MLADE IN STARE SVETOVNE POPOTNIKE

Pri založbi Miš je izšla enciklopedična slikanica Vse izpod prstov priznanega pisatelja in ilustratorja Marca Martina. Gre za prismuknjeno, podatkov polno pustolovščino za radovedne svetovne popotnike - mlade in stare. Vse je vizualna poslastica, ki vabi k raziskovanju osupljivih krajev, presenetljivih podrobnosti in kopice življenjskih dejstev in podatkov, ki se razlivajo po njenih straneh. Barvite in podrobne ilustracije bralca kar same vabijo na pot v oddaljene kraje ali pa vsaj k dodatnemu odkrivanju znamenitosti, ki jih skrivajo, in navdušujejo mlade in odrasle bralce.

"Pridruži se nam na vodenem potovanju okoli sveta od Hongkonga do Amazonke in od Ulan Batorja do Antarktike ter odkrij mnogo stvari, ki naredijo vsak kraj edinstven. Leni lenivci, pisane krave, slastne slaščice, osupljiva obzorja, grozljiva gneča, večni vrvež in plenilski pavijani. Presenetilo te bo, kaj lahko odkriješ spotoma," so še zapisali pri založbi.