Slovenija 6.4.2018 7:00

Prekleti kadilci v režiji Tina Grabnarja premierno na malem odru Drame

Ljubljana, 6. aprila - Na malem odru SNG Drama Ljubljana bodo zvečer ob 20. uri premierno uprizorili gledališki koncert Prekleti kadilci v režiji Tina Grabnarja. Nastal je po motivih istoimenskega satiričnega eseja Svetlane Makarovič, ki osvetljuje kadilsko problematiko in premišlja vse oblike nestrpnosti, ne le do kadilcev.

Ljubljana. SNG Drama Ljubljana. Foto: Domen Groegl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
SNG Drama Ljubljana.
Foto: Domen Groegl/STA
Arhiv STA

Vsestranska umetnica in strastna kadilka Svetlana Makarovič se v svoji knjižni uspešnici iz leta 2001 Prekleti kadilci na duhovit način loti kronološkega pregleda razvoja kajenja. Pripoved je polna številnih zgodovinskih imen, ki so podlegla kadilski razvadi. Ljudi v eseju razdeli v tri skupine, glede na odnos do kajenja - na kadilce, nekadilce in protikadilce.

Esej je začela pisati, ker je s prepričanjem, da mora obstajati kadilska kultura, želela napisati priročnik za kadilce. Ideja se je nato razširila na celotno besedilo, ob pisanju te filozofsko-historične razprave pa se je zelo zabavala, je povedala pred premiero predstave. Priznala je, da jo kar razganja od radovednosti, kako so njeno satiro avtorji priredbe, ki so hkrati ustvarjalci uprizoritve, spremenili v gledališki koncert.

Ta se na eni eni strani spogleduje s koncertno formo, na drugi pa ohranja tipične gledališke elemente. Glasba prehaja v gledališke prizore in obratno, pesmi pa postanejo osrednji nosilec vsebine. Ker pa satira ni bila napisana z mislijo na odrske deske, so avtorji v uprizoritev vpeljali logično strukturo. Tako so uvedli tridelno dramaturgijo, ker vsak del predstavlja zaokroženo vsebinsko celoto. Razmišljanja o kajenju in kadilski problematiki se ob tem nenehno prepletajo z utrinki iz življenja in dela Svetlane Makarovič.

Projekt je režiser in soavtor idejne zasnove z dramaturginjo Brino Klampfer začel snovati pred kakšnim letom. Avtorski pečat so nato predstavi dodali igralci Nina Valič, Pia Zemljič, Janez Škof in Aljaž Jovanović, avtorja songov Svetlana Makarovič in Jani Kovačič ter Boštjan Gombač, ki je songe uglasbil. Dramaturginja je bila tudi Darja Dominkuš, scenografijo podpisuje Dorian Šilec Petek, kostumografijo Sara Smrajc Žnidarčič, koreografijo pa Anja Mejač.