Slovenija 6.4.2018 9:32

V celjski Galeriji Kvartirna hiša najnovejša dela Toma Vrana

Celje, 6. aprila - V Galeriji Kvartirna hiša bodo drevi odprli razstavo z najnovejšimi deli Toma Vrana Zrcaljenje. Tudi v zadnjem letu je umetnik zasledoval izhodiščno načelo, ki ga opredeljuje od sredine 70. let - abstraktni kolorizem. "Abstraktno slikovno polje z razvejano strukturo izraznih komponent je njegov atribut," piše likovni kritik Dejan Mahmedovič.

Ljubljana. Akademski slikar Tomo Vran. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Akademski slikar Tomo Vran.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Tomo Vran (1946) se s slikanjem ukvarja že dobra štiri desetletja. V tem času je nastal obsežen opus del. Večinoma gre za slikarska dela, v določenih obdobjih pa se je koprski umetnik ukvarjal tudi z grafiko oz. drugimi zvrstmi likovnega dela. Vseskozi je ostal zvest izbranemu načinu izraznosti, ki je njegovo likovnost opredelila že v zgodnjih fazah avtorske ustvarjalnosti.

V celotni ustvarjalni karieri je Vran ustvaril le nekaj figuralnih podob, med njimi je morda najbolj izpostavljena serija sitotiskov, ki je bila razstavljena lani februarja v Galeriji Meduza in palači Gravisi v Kopru. Cikel grafik, ki je pod naslovom Jonathan Livingstone nastal leta 1983, so na razstavi dopolnjevala platna najnovejšega cikla. Razstava je nastala ob umetnikovi 70-letnici.

Tomo Vran se je rodil v Ljubljani, vendar že od otroštva živi v Kopru. Svojo poklicno pot je po študiju na ljubljanski akademiji za likovno umetnost začel kot predavatelj umetnostne zgodovine na slovenski in italijanski gimnaziji v Kopru in Piranu. Po dveh letih poučevanja je šest let vodil oddelek za industrijsko oblikovanje v Inštitutu Tomos v Kopru, od leta 1980 pa deluje kot svobodni umetnik.

Od leta 1972 je član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, od leta 1994 pa tudi njen predsednik. Bil je tudi predsednik Kulturniške zbornice Slovenije in je podpredsednik Evropskega sveta umetnikov. Že več kot 20 let oz. vse od začetka deluje tudi kot selektor Mednarodne likovne kolonije, katere pobudnik je.

Odprtje slikarske razstave v Celju, ki bo na ogled do 30. aprila, je nastala v sodelovanju z Galerijo Insula iz Izole.