Svet 7.4.2018 5:00

Rokopis Mozartovega Rekviema razstavljen na Dunaju

Dunaj, 7. aprila - V sklopu razstavnega projekta Zakladnica znanja, ki so ga v Avstrijski narodni knjižnici na Dunaju pripravili ob 650. jubileju, je do konca aprila na ogled rokopis Rekviema avstrijskega skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta. Gre za enega najpomembnejših skladateljskih rokopisov na svetu, ki ostaja ovit v tančico skrivnosti in legend.

Generalna direktorica Avstrijske narodne knjižnice Johanna Rachinger je napovedala, da bodo v knjižnici v sklopu celoletnega projekta Zakladnica znanja, ki vključuje več razstav, na ogled eksponati, "ki si jih bo mogoče ogledati le enkrat v življenju". Gre predvsem za dragocene in občutljive eksponate, ki sicer iz konservatorskih razlogov ne morejo biti razstavljeni na klasičen način.

Tokrat je v ospredju Mozartov (1756-1791) rokopis Rekviema, ki ga je skladatelj napisal po naročilu. Poleti 1791 je k njemu prišel v črno oblečen in zamaskiran moški ter mu naročil, naj napiše mašo za umrle. Čeprav je močno zadolženi skladatelj želel sprva zavrniti naročilo, ga je zaradi dobrega plačila sprejel. Danes vemo, da mu je Rekviem naročil grof Walsegg-Stuppach v spomin na svojo prezgodaj preminulo ženo.

Skladatelj se je nemudoma lotil dela, komponiral celo na svoji smrtni postelji in bil prepričan, da piše pogrebno mašo zase. Ker je hkrati ustvarjal še operi Čarobna piščal in Titus, mu Rekviema do svoje smrti leta 1791 ni uspelo dokončati. To je pozneje storil njegov učenec in pomočnik Franz Xaver Süssmayr, prvič pa so ga uprizorili leta 1793 na Dunaju. Ta dragoceni rokopis od leta 1938 hrani Avstrijska narodna knjižnica, so sporočili s Predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani, Eurocomm-PR.