Slovenija 8.4.2018 0:30

S podelitvijo nagrad zaključek 48. Tedna slovenske drame

Kranj, 8. aprila - S podelitvijo nagrad se bo drevi v Prešernovem gledališču v Kranju sklenil 48. Teden slovenske drame, ki je v 12 dneh postregel s 17 predstavami in bogatim spremljevalnim programom. Drevi bodo v gledališču nagradili avtorja najboljšega novega slovenskega dramskega besedila, perspektivnega mladega dramatika in najboljše predstave festivala.

Kranj, Prešernovo gledališče Kranj. Teden slovenske drame. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Kranj, Prešernovo gledališče Kranj.
Teden slovenske drame.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

V konkurenci za Grumovo nagrado sta letos dve besedili Vinka Möderndorferja, in sicer Romeo in Julija sta bila begunca ter Sestre, in monodrama Roka Vilčnika Večja od vseh. Zmagovalca bo izbrala žirija, ki jo sestavljajo predsednica Mateja Pezdirc Bartol, Tomaž Gubenšek, Vilma Štritof, Klavdija Zupan in Igor Žunkovič. Omenjena žirija bo podelila tudi nagrado za najboljšega mladega dramatika, na natečaj za katerega je tokrat prispelo 14 besedil.

Strokovna žirija v sestavi Nika Arhar, Mojca Jan Zoran in Ljudmil Dimitrov bo določila zmagovalno predstavo letošnjega festivala in dobitnico Šeligove nagrade. V konkurenci je šest predstav, ki jih je v tekmovalni program festivala uvrstila selektorica Tea Rogelj. Za najboljšo predstavo po mnenju publike pa se bodo potegovale tudi ostale predstave festivala.

Ob zaključku Tedna slovenske drame bo poleg tega Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije podelilo bienalno nagrado in priznanje Vladimirja Kralja za kritiške in teatrološke dosežke v zadnjih dveh letih ter za življenjsko delo.

Pred sklepno slovesnostjo, ki jo je režirala Neda R. Bric, bo drevi na ogled tudi še zadnja v vrsti 17 predstav letošnjega festivala, in sicer gledališki koncert po besedilih Gregorja Strniše, v režiji Matjaža Pograjca in v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča ter Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič.