Slovenija 8.4.2018 10:25

EnKnapov jubilejni teden bo z dogodki zajel Ljubljano

Ljubljana, 8. aprila - Letos mineva 25 let, odkar je plesalec in koreograf Iztok Kovač ustanovil Zavod EnKnap, lani pa je prvo desetletje delovanja praznovala plesna skupina EnKnapGroup. Dvojni jubilej bodo obeležili z EnKnapovim jubilejnim tednom, ki bo od ponedeljka do petka na različnih prizoriščih po Ljubljani ponudil zgoščeno kulturno dogajanje.

Ljubljana. Umetnik in ustanovitelj Zavoda EnKnap Iztok Kovač. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetnik in ustanovitelj Zavoda EnKnap Iztok Kovač.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Jubilejni teden bo ponudil ples, gledališče, glasbo, film in razstavo, občinstvu se bodo predstavili bivši sodelavci Zavoda EnKnap iz različnih koncev sveta.

Dogajanje bo v ponedeljek uvedla predstava Hodworks: soli v Mestnem muzeju Ljubljana, v kateri nastopajo člani kolektiva iz Budimpešte, ki ga je ustanovila slovenskemu občinstvu že znana umetnica Adrienn Hod. V petek bo dogajanje sklenila premiera "kinoušesnega" glasbeno-filmskega projekta Potujoči kino Bridka Bebiča predstavlja Od kovača do knapa: s španskimi borci naprej! v Slovenski kinoteki. Projekt je zasnoval glasbenik Bratko Bibič skupaj s sodelavcem Eduardom Raonom in Vidom Drašlerjem.

Vrhunec praznovanja pa bo v torek, ko bodo plesalci EnKnapGroup v Centru kulture Španski borci premierno uprizorili predstavo Mračna zveza (po Pekinški raci) v koreografiji Josefa Nadja. Predstava se je iz polurne predstave, premierno prikazane v Centru kulture Španski borci junija 2017 v izvedbi plesalcev EnKnapGroup, razvila v celovečerno predstavo, nastalo na podlagi Nadjevega prvega dela iz leta 1987, Canard pekinois.

Predstava izhaja iz čustveno nabitega motiva nesrečne ljubezni, se sprašuje o minljivosti življenja ter vleče vzporednice med odnosom ženske in moškega ter odnosom med življenjem in smrtjo. Gre za zgodbo iz avtorjevih osebnih motivov, ki pa prerašča subjektivno in skozi umetniško transformacijo postane vsesplošna; osebna mitologija, ki zraste v univerzalno delo, so zapisali ustvarjalci.

Kot so še zapisali, je Nadj prvič delal na povabilo kakšnega ansambla ter sam izrazil željo po celovečerni verziji predhodnega krajšega dela, kar je vsekakor izjemen kompliment ansamblu plesalcev EnKnapGroup.

Predstavi bo sledilo odprtje fotografske razstave Andreja Lamuta Re:Move v zgornjem nadstropju CK Španski borci, ki bo podala pregled avtorjevega ustvarjanja na odru plesne skupine EnKnapGroup, s katero kot fotograf sodeluje od leta 2012.

Zavod EnKnap je v četrt stoletja delovanja neizbrisno zaznamoval slovensko in svetovno plesno prizorišče. Zgodbo zavoda pa je v tem času pomagalo spisati mnogo domačih in mednarodnih ustvarjalcev iz vseh področij.

Zato so v celotni sezoni pod okriljem programa Uvoz-izvoz in celoletnega festivala Plesna Vesna v seriji predstav, razstav, filmskih projekcij in koncertov odkrivali njihova dela, raziskali kaj jih navdihuje in vznemirja danes in skupaj z njimi pogledali v prihodnost. V celotni sezoni se bo zvrstilo več kot 70 dogodkov, pri katerih so udeleženi trenutni in bivši sodelavci zavoda.

EnKnapGroup pa se je v desetletju iz mlade in nadebudne skupine razvila v zrel plesni ansambel z izjemnim repertoarjem široke palete avtorjev, pri katerem sodelujejo tudi ugledni evropski koproducenti.

Letošnja sezona je sicer za skupino posebna tudi zaradi njihove najobsežnejše svetovne turneje, ki plesalce vodi po najpomembnejših odrih in festivalih sodobne umetnosti. Turneja jih je med drugim popeljala po festivalih, kot sta newyorški Under the Radar Festival in Hong Kong Arts Festival.

Gostovanja bodo nadaljevali tudi v prihajajoči sezoni, ko bo skupina dela EnKnap produkcije predstavila na Trienalu v Milanu, Atenskem festivalu in pozneje še v Zürichu in Frankfurtu, so še sporočili iz Zavoda EnKnap.