Slovenija 12.4.2018 5:00

V Moderni galeriji bodo podelili Jakopičevo nagrado in priznanji

Ljubljana, 12. aprila - V Moderni galeriji bodo drevi podelili nagrado in priznanji Riharda Jakopiča 2018. Jakopičevo nagrado, najvišjo nacionalno nagrado za likovno in vizualno umetnost, letos za življenjsko delo prejme akademski kipar Dušan Tršar. Priznanji pa bosta prejela umetnika srednje generacije, akademska kiparka Polonca Lovšin in akademski slikar Viktor Bernik.

Ljubljana. Moderna galerija Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Moderna galerija Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Leta 1937 rojeni Tršar je pri svojem ustvarjanju sprva izhajal iz varjene plastike človeške figure z izrazitimi poudarki na njeni konstruktivnosti. Deloval je v skupini z Dragico Čadež, Dževadom Hozo in Dragom Hrvackim, po odstopu Hoza pa s Tonetom Lapajnom. Skupina je leta 1969 umetniško dozorela, dobila izrazito novokonstruktivistično programsko osnovo in se leta 1970 tudi formalno ustanovila kot Neokonstruktivisti, a je po letu 1972 razpadla.

Tršar se je tedaj usmeril v raziskovanje v okviru lumino objektov, skulptur iz prosojnih plastičnih snovi, ki največkrat osvetljene z neonskimi cevmi različnih barv ohranjajo iluzijo figure ali krajin. Nad pleksi steklom sta postopoma prevladala žgana glina in bron, velik pomen pa ima v njegovem delu tudi risba, so zapisali v Zvezi društev slovenskih likovnih Umetnikov (ZDSLU).

Kot so še zapisali, je eden bistvenih poudarkov pri Tršarjevem ustvarjanju, da je barvo in svetlobo kot temeljni likovni prvini, značilni za slikarstvo, povzdignil na kiparsko raven.

Ob 80-letnici so mu lani pripravili razstave v Kostanjevici na Krki, v Galeriji DLUL in v Moderni galeriji v Ljubljani.

Leta 1970 rojena Polonca Lovšin se v svojem delu osredotoča na samoorganizirane iniciative in alternativne oblike delovanja v arhitekturi in urbanizmu. Je soustanoviteljica društva KUD Obrat, s katerim razvija večleten projekt skupnostnega vrta Onkraj gradbišča. Poleg tega je avtorica in soavtorica številnih publikacij.

Leta 1971 rojeni Viktor Bernik se, izhajajoč iz postulatov postmedijskega slikarstva, v svojem opusu posveča vprašanjem prostora, tako družbenega kot umetnostnega. Preizprašuje koncepte umetnostnega podobotvorja v različnih medijih, v katerih prepleta razmisleke o umetnostnih in družbenih fenomenih.

Ustanovitelji nagrade so ZDSLU, Akademija za umetnost in oblikovanje ter Moderna galerija, pozneje se jim je pridružilo še Slovensko društvo likovnih kritikov. Nagrado podeljujejo od leta 1969, priznanji bodo letos podelili šestič.

Razstava letošnjih nagrajencev bo od 13. do 26. aprila na ogled v Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi.