Svet 13.4.2018 6:00

Slovenski filmi na Let's CEE festivalu na Dunaju

Dunaj, 13. aprila - V avstrijski prestolnici bo od danes do 22. aprila potekal mednarodni filmski festival Let's CEE, ki bo predstavil najboljše produkcije iz srednje in vzhodne Evrope. Letos bo v fokus postavil slovenski film, občinstvo bo tako lahko videlo kar 12 slovenskih filmov - sedem celovečernih in pet kratkih.

Režiser Janez Burger se bo predstavil z dvema igranima celovečernima filmoma in sicer V leru (1999) in najnovejšim Ivan (2017). V Slovenskem fokusu so tudi Družinica (2017) scenarista in režiserja Jana Cvitkoviča, Rudar (2017) režiserke Hanne Slak in Vztrajanje (2017) režiserja Mihe Knifica, ki si ga bo slovensko občinstvo v sklopu projekta Naši filmi doma v Cankarjevem domu lahko premierno ogledalo v soboto.

Na festivalu bodo prikazali tudi dve manjšinski koprodukciji. Celovečerni film Besa (2009) scenarista in režiserja Srđana Karanovića je francosko-hrvaško-srbsko-slovensko-madžarska koprodukcija, v kateri igra Iva Krajnc. Moški ne jočejo (2017) režiserja Alena Drljevića, ki je pravkar na ogled tudi v slovenskih kinematografih, pa je nastal v koprodukciji Bosne in Hercegovine, Slovenije, Hrvaške in Nemčije, v njem igra Sebastijan Cavazza.

Prikazali bodo tudi kratke filme Jaz sem (2017) režiserke Petre Trampuž, Celica (2017) Dušana Kastelica, Martin Krpan (2017) Nejca Sajeta, Koyaa: Divji ležalnik Kolje Sakside (2017) in koprodukcijski V modrino (2017) hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović.

Festival Let's CEE na Dunaju poteka od leta 2012. Glavni cilj festivala je promocija filmov srednje in vzhodne Evrope v Avstriji ter v tujini, posebna pozornost je namenjena pobudam mednarodnega sodelovanja v filmskem sektorju. Poleg tega festival podpira mlade talente ter vzpodbuja razumevanje medkulturnega dialoga tako na nacionalni kakor tudi na mednarodni ravni.

Že drugo leto bodo v sklopu festivala od 19. do 21. aprila potekali tudi Industry Days, namenjeni strokovni javnosti, predstavitvam projektov in koprodukcijskim srečanjem. Znotraj strokovnega srečanja bo Slovenski filmski center (SFC) nadgradil pobudo, ko so se na lanskoletnem koprodukcijskem srečanju v sklopu 20. Festivala slovenskega filma v Portorožu predstavili avstrijski in slovenski projekti.

Med predavatelji na Dunaju bo tudi direktorica SFC Nataša Bučar, svoje projekte pa bodo morebitnim financerjem in koproducentom predstavili trije slovenski producenti: Lignit Film s projektom Korporacija režiserja Mateja Nahtigala, Arsmedia s projektom Nekoč so bili ljudje režiserja Gorana Vojnovića in Blade produkcija s projektom Vsi proti vsem režiserja Andreja Košaka. Vsi projekti so sredstva za produkcijo že pridobili doma, so sporočili iz SFC.