Na hitro prelistano 14.4.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 14. aprila - Pri založbi Litera je izšla pesniška zbirka Lisičja vstopnica Nevenke Miklič Perne, pri založbi Miš mladinski roman Cvetke Sokolov Vsak s svojega planeta. Mladinska knjiga je izdala priročnik Lončnica bo preživela: Nasveti za vrtnarsko nenadarjene avtorice Veronice Peerless, Ljubljansko geografsko društvo pa je izdalo vodnik Slovenija VII.

Ljubljana Knjiga Veronice Peerless Lončnica bo preživela. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Veronice Peerless Lončnica bo preživela.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga Nevenke Miklič Perne z naslovom Lisičja vstopnica. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Nevenke Miklič Perne z naslovom Lisičja vstopnica.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga Cvetke Sokolov z naslovom Vsak s svojega planeta. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Cvetke Sokolov z naslovom Vsak s svojega planeta.
Foto: STA

Ljubljana Vodnik Ljubljanskega geografskega društva z naslovom Slovenija VII. Foto: STA

Ljubljana
Vodnik Ljubljanskega geografskega društva z naslovom Slovenija VII.
Foto: STA

LISIČJA VSTOPNICA - PESNIŠKA ZBIRKA, KI ODSTIRA RAZNOLIKE TEME

Pesniška zbirka Lisičja vstopnica odstira raznolike teme, v katerih je pesniški jaz tihi opazovalec in nosilec tako družinskih korenin kot tudi družbe. Iskrenost, ki skozi ironijo neposredno dreza v idealizacijo sveta in z njim povezanih družbenih vlog, je kot svetloba, ki sije tudi v najtemnejših verzih. Kljub kritičnosti, s katero avtorica opozarja na številna vprašanja "neumeščene" generacije, pesmi na prefinjen način niso družbeno angažirane, temveč zlite v liriko, ki se sprehaja kot rahlo prasketajoča volna, piše na platnicah knjige.

Leta 1982 v Mariboru rojena Nevenka Miklič Perne je po izobrazbi akademska slikarka. Z družino živi v Ljubljani, ukvarja se s slikanjem, ilustracijo in pisanjem poezije. Leta 2013 je izšel njen pesniški prvenec Ideali (Zavod Droplja).

VSAK S SVOJEGA PLANETA - ROMAN O POMENU VERE V ŽIVLJENJU MLADIH

Gimnazijec Simon, ki odrašča v ljubeči družini, ob začetku drugega letnika dobi novo sošolko Katjo, ki mu takoj postane všeč. Zaljubi se, tudi Katji je Simon všeč. Največ se družita ob glasbi, ko on na klavirju spremlja pevski zbor, v katerem ona poje, ona pa tudi kot violinistka večkrat zaigra z njim. Čeprav sta si močno všeč, je Katja zelo zadržana. Simon najprej sklepa, da ima morda fanta, nato pa mu ona razkrije, da je verna in da je zanjo kot šestnajstletnico ljubezenska zveza prezgodnja, so vsebino knjige povzeli pri založbi.

Kot so še zapisali, se roman Vsak s svojega planeta skozi najstniško ljubezensko zgodbo poglobljeno in večplastno ukvarja s pomenom (katoliške) vere, predvsem v življenju mladih.

LONČNICA BO PREŽIVELA - NASVETI ZA VRTNARSKO NENADARJENE

Rastlino samo pogledate, pa ovene in se posuši? Pomagala vam bo knjiga Lončnica bo preživela, so zapisali pri založbi. Pomagala vam bo ustvariti oazo zadovoljnih cvetočih sobnih rastlin. V njej boste našli odgovore na vprašanja, kot so: zakaj se taščin jezik suši, čeprav ga pogosto zalivam, zakaj so mojemu lirastolistnemu fikusu odpadli vsi listi, kam naj postavim svojo juko ali kako naj dosežem, da bodo moje rastline živele dolgo in zdravo, so dodali. Knjigo je prevedla Minka Ožek.

Veronica Peerless je avtorica in urednica, ki piše o vrtnarstvu na spletu in v časnikih. Sodelovala je pri številnih vrtnarskih revijah in revijah za življenjski slog.

SLOVENIJA VII - EKSKURZIJE PO SLOVENIJI OD BANJŠČIC DO ISTRE

Prva ekskurzija Ljubljanskega geografske društva bralca popelje na Banjščice, druga v Selško dolino, sledi ekskurzija v Obsotelje in Kozjansko, nato Dravinjsko dolino in na Goričko. Predzadnja predstavi Pivko in njeno vojaško zgodovino, knjigo pa sklene ekskurzija v slovensko Sivo Istro. V knjige predstavljene ekskurzije so bile izvedene med septembrom 2012 in novembrom 2014, dodana je še ekskurzija Geomorfološkega društva Slovenije iz marca 2012. Ekskurzijam je težko določiti vsebinsko rdečo nit. Prav vsaka je tematsko posebna, tako da se medsebojno dopolnjujejo v raznolik kolaž, ki dokazuje, kako široko je geografsko obzorje.

Učitelji geografije lahko iz knjige črpajo ideje za izvedbo ekskurzij v lastni režiji, drugi bralci pa se lahko podrobneje seznanijo z izbranimi slovenskimi pokrajinami. V opisih so priporočene točke za postanke in temeljitejše oglede. Knjiga je izšla pri Založbi ZRC.