Slovenija 13.4.2018 10:25

V Domu kulture Kamnik premiera baletne pravljice Glej Larsa z Marsa!

Kamnik, 13. aprila - Učenke in učenci plesa in baleta Glasbene šole Kamnik bodo nocoj ob 19. uri v Domu kulture Kamnik premierno izvedli baletno pravljico Glej Larsa z Marsa! slovenskega skladatelja Blaža Puciharja. Koreografijo podpisuje Ana Trojnar. S predstavo se Glasbena šola Kamnik pridružuje praznovanju 100-obletnice slovenskega baleta.

Ljubljana. Balet, balerina, ples, baletni copati. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Balet, balerina, ples, baletni copati.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na Marsu je sončen dan, ko Lars, mali zvedavi Marsovček, na šolskem igrišču najde piščal. Takoj se hoče vpisati v Šolo za umetnost. Njegov stric Frenk, največji izumitelj na planetu, mu pove, da na Marsu ni takih šol, zato Larsu ponudi svojo raketo, ki ga popelje na Zemljo. Tukaj Lars spozna veliko prijateljev, ki pa mu pokažejo razpadajoči Grad umetnosti. Bo Larsu, Luni, Bertu in Belli uspelo prepričati Kralja v obnovo tega gradu in kako, so vsebino pravljece povzeli ustvarjalci.

Baletna pravljica Glej Larsa z Marsa! je nov slovenski balet namenjen otrokom. Vsebina pravljice se ukvarja s perečimi temami današnje družbe, ki so domiselno predstavljene otrokom, vendar v poduk tudi odraslim: zakaj potrebujemo umetnost, kakšno mesto v njej zaseda glasba, zakaj sta potrebni glasbena in plesna vzgoja in še mnoge druge.

Leta 1977 rojeni pianist, skladatelj in aranžer Blaž Pucihar je diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Dubravki Tomšič Srebotnjak. Kot solist je igral z Orkestrom slovenske filharmonije, Orkestrom Camerata Labacensis in Pihalnim orkestrom Slovenske policije. Od leta 2003 se intenzivno posveča skladanju in aranžiranju. Nemška založba Edition Kossack in ameriška založba ALRY po celem svetu uspešno predstavljata njegove skladbe, ki se izvajajo in snemajo na mednarodnih tekmovanjih in koncertih od ZDA do Japonske.

Koncertiral je v Italiji, Avstriji, na Hrvaškem, v Nemčiji, Franciji, Belgiji, Angliji in ZDA. Pri njem naročajo skladbe umetniki iz vsega sveta. Za obdobje 2014-2018 je angleška zveza Kraljevih glasbenih šol ABRSM v svoj učni načrt uvrstila tri njegove skladbe. V letu 2015 je na državni univerzi Boise State University soustvarjal pri Fulbrightovem projektu Ane Kavčič Pucihar z naslovom Fluting Stars - prevod in adaptacija slovenskega učbenika za flavto Igramo se flavto. Učbenik je leta 2016 na tekmovanju NFA Newly Published Music v ZDA zmagal v kategoriji učbenikov za flavto.

Ana Trojnar je učiteljica baleta na Glasbeni šoli Kamnik ter članica Kraljeve akademije za ples iz Londona. S Puciharjem je sodelovala že pri koreografiji plesne pravljice Lunina čarobna flavtica, ki je doživela uspeh pri nas in v tujini. Ustvarila je vrsto koreografij za učence baleta, za katere je bila večkrat nagrajena. Je vodja študijske skupine za balet pri Zavodu za šolstvo.

Glasove v baletni pravljici Glej Larsa z Marsa! sta glavnim vlogam posodila Jurij Souček in Ivanka Mežan, v glavni vlogi Marsovčka Larsa pa se bo predstavil Grega Golob, obetavni mladi plesalec, ki že zdaj posega po najvišjih uvrstitvah na državnih in mednarodnih tekmovanjih.