Svet 16.4.2018 5:00

Novi pinakoteki v Münchnu konec leta grozi zaprtje

München, 16. aprila - Novi pinakoteki v Münchnu konec leta grozi zaprtje. Zaradi neustrezne požarne varnosti ima dovoljenje za delovanje le še do konca letošnjega leta, je v letnem poročilu zapisal direktor pinakoteke Bernhard Maaz. Hitra sanacija je tako po pisanju nemške tiskovne agencija dpa nujna, tudi zato, ker zamaka streha.

Kot še piše dpa, je v Novi pinakoteki razstavljenih okoli 400 slik in skulptur iz 19. stoletja, ki segajo od klasicizma do jugendstila. Med umetniki, ki so v njej zastopani z deli, so Caspar David Friedrich, Edouard Manet, Paul Cezanne in Vincent van Gogh.

Bo pa po pisanju dpa kmalu končana prenova Stare pinakoteke v Münchnu, v kateri hranijo okoli 700 del evropskega slikarstva od 14. do 18. stoletja. Prve sobane bodo odprli v začetku julija, ko bodo v pinakoteki razstavili tudi sliko Dekle ob odprtem oknu bere pismo enega največjih mojstrov nizozemske zlate dobe Jana Vermeerja. Za oktober napovedujejo veliko razstavo florentinskega slikarstva, ki bo združila 100 del iz 15. stoletja.