Slovenija 16.4.2018 8:00

Z razstavo Hanzija Mlečnika začetek Koroških kulturnih dnevov v Ljubljani

Ljubljana, 16. aprila - Z odprtjem razstave Hanzija Mlečnika v Galeriji Družina drevi ob 18. uri se bodo začeli 16. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani. Poleg razstave bodo že tradicionalno ponudili še predstavitev novejših slovenskih koroških publikacij, lutkovno predstavo in 23. aprila zaključni koncert v Cankarjevem domu.

Mlečnik je umetnik samouk, ki živi v Celovcu in na stari kmetiji v Selah, kjer tudi ustvarja. Na postavitvi z naslovom Nekaj je v zraku se bo ukvarjal z nasprotji. "Harmonično združuje dva pola, na primer moderno in staro, mesto in podeželje, pozitivno in negativno, s čimer stvarnosti ne želi samo predstaviti, ampak bi rad preko svojih instalacij izpostavil sodobne družbene probleme," je v razstavni zloženki zapisala Mateja Rihter.

V Svetovnem slovenskem kongresu bodo 17. aprila predstavili knjigi Tiha zemlja - Pesemsko izročilo z Radiš in iz okolice ter Slovenščina v družini in javnosti - jezikovne iniciative in potreba po njih. Prva predstavlja ljudsko pesemsko izročilo iz Radiš in okoliških krajev, ki ga je zbral in uredil Nužej Tolmaier, glasbeno je pesmi pregledal in uredil Egi Gašperšič. Druga prinaša prispevke s posveta v Palčavi šiši v Plešcih na Hrvaškem septembra 2016, ki ga je pripravila iniciativa Slovenščina v družini. Predstavili pa bodo tudi dvojezične zemljevide nekaterih koroških občin.

V Mini teatru bo najmlajšim 21. aprila namenjena lutkovna predstava Radovedni slonček. Igro, ki jo je po motivih Rudyarda Kiplinga priredil Tine Varl, izvaja lutkovna skupin Mladi Celovčani SKD Celovec, režijo podpisuje Breda Varl.

Zaključni koncert v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, ki nosi naslov Koroška pesem prek meja, pa bo v prvem delu prinesel koncert mešanega zbora Akzent, delujočega pod okriljem SKD Jepa - Baško jezero Loče, ki bo izvedel polurni program slovenskih narodnih in umetnih pesmi. V drugem delu pa bo ženski pevski zbor Rož predstavil svoj projekt Shiva šiva. Multimedijski koncert združuje 17 pesmi o delu z vseh koncev sveta, ki ne le, da se pojejo v različnih jezikih, ampak iz njih veje tudi duh različnih kultur, glasbenih tradicij in pogledov na svet.

Razstavo v Galeriji Družina in zaključni koncert organizira Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva, predstavitev knjig in lutkovno predstavo pa Klub koroških Slovencev v Ljubljani. Vstop na prireditve, z izjemo koncerta, je prost.